Na koniec wakacji zapraszamy na warsztaty serowarskie,chlebowe i zielne do Jury Krakowsko Częstochowskiej. W dniach 21 – 22 sierpnia 2015 roku, w Stacji Turystycznej Jurajska, będziemy warzyć sery i piec chleby na zakwasie.
Tym razem proponujemy warsztaty serowarsko-chlebowe z elementami zielarstwa i kulinariów. W sobotę warsztaty rozpoczną się od warzenia goudy, następniie zrobimy ser koryciński oraz jego „kuzyna” – żuławski ser z ziołami. Warsztaty w sobotę zakończymy nastawieniem zaczynu na chleb, a w niedzielę przygotujemy domową mozarellę i ser typu oscypek, upieczemy chleb na zakwasie i wyruszymy na łąki oraz do ogrodu, by zebrać zioła oraz poszukać jadalnych, smacznych i zdrowych…chwastów. W młodych pędach znajduje się mnóstwo witamin i mikroelementów, których potrzebuje nasz organizm. Sięgnijmy po nie. Po powrocie ze spaceru wspólnie przygotujemy obiad z wykorzystaniem zrobionych wcześniej serów i naszych łąkowo-ogrodowych zbiorów.
W czasie warsztatów zrobimy także własne masło. Pierwszego dnia zbierzemy śmietanę , drugiego zaś dnia w kieżance ( maselnicy ) wyrobimy własne świeże i pachnące masło.
Wszystkie sery robimy na podpuszczce mikrobiologicznej – są więc idealne dla wegetarian.
Zrobione podczas warsztatów sery, chleby i masło będzie można zabrać ze sobą do domu celem ugoszczenia rodziny i przyjaciół.
Koszt warsztatów 390 zł wraz z noclegiem i wyżywieniem od osoby.
Warsztaty poprowadzi Joanna Włodarska, twórca Akademii Siedliska pod Lipami, dziennikarka kulinarna, szefowa kuchni, serowar i specjalistka od wypieku chleba na zakwasie.
Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata zaliczki w wysokości 100 zł od osoby.
W przypadku odwołania szkolenia z powodu braku odpowiedniej ilości osób, zaliczka zostaje w całości zwrócona na podane konto.
Nie pasuje ci miejsce lub termin? Sprawdż terminy innych warsztatów.
Nasze kalendarium:
https://
Kontakt:
Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.c