Czy znano wtedy swego rodzaju „zastawę stołową”, czyli talerze, sztućce itd.?

Nie mamy dowodów na istnienie „zastawy stołowej”. Na pewno wykorzystywano zestawy narzędziowe, które pełniły często multifunkcjonalne role – służąc również przetwarzaniu określonych rodzajów pożywienia. Należy przyjąć, że opisane narzędzia wykorzystywane do przygotowywania posiłków, mogły również mieć zastosowanie w trakcie ich spożywania. Oczywiście w sowich rozważanych możemy uciekać się również do analogii etnograficznych, ale one mogą nam tylko w pewien sposób zasugerować pewne rozwiązania w okresie paleolitu.

 .

Czym różniła się kuchnia neandertalczyka od homo sapiens?

Powszechnie panuje opinia, że neandertalczycy to przede wszystkim mięsożercy, związani z dużą fauną (mamuty, żubry czy też renifery). Nie wszyscy z tym się zgadzają. Według wyników ostatnio przeprowadzonych analiz kamienia nazębnego poszczególnych neandertalczyków, a także ich odchodów, wynika, że ich dieta mogła  być urozmaicona o rośliny: daktyle, roślin strączkowe czy też dzikie zboża (jednak część badaczy przyznaje, że pozostałości na zębach mogą być również efektem zawartości żołądków zjadanych zwierząt). Okazuje się również, że dieta neandertalczyków z Bliskiego Wschodu była bardziej urozmaicona  (zidentyfikowano ślady pożywienia roślinnego w postaci owoców, ziaren czy orzechów) niż tych zamieszkujących obszary Europy (chłodny klimat tego regionu nie sprzyjał rozwojowi roślin). Mamy też dowody  na spożywanie  przez neandertalczyków mięczaków.

Natomiast już najwcześniejsi Homo sapiens pochodzący z terenów Europy spożywali mocno zróżnicowane pożywienie. W przeciwieństwie do neandertalczyka powszechnie jedli również małe ssaki, ryby  czy owoce morza, i oczywiście rośliny.

.
Ostatnio coraz częściej poleca się dietę paleo. Czy ma ona jakiś związek z tym co jedzono w przeszłości?

W pewnym stopniu tak. W diecie paleo poleca się te typy pokarmów, które były dostępne  również w czasach przed wprowadzaniem rolnictwa i hodowli zwierząt.  Jednak, co podkreślają badacze, współcześnie dążymy do zbilansowanej i zdrowej diety, natomiast w okresie paleolitu spożywano to, co  było dostępne w danym środowisku. Najpewniej nie zwracano na wartości odżywcze, zróżnicowanie pożywienia itp.. Kierowano się dość prostymi zasadami, jedzono to, co było w pobliżu. Naukowcy zauważają jeszcze jedną ważną różnicę – współczesne warzywa i owoce są zmodyfikowane w efekcie długotrwałej ingerencji człowieka, dlatego też nie przypominają tych z paleolitu.

.

Rozmawiał Dawid Brandebura

Komentarze