Grudzień to piękny miesiąc, który w szkole jest w wyjątkowy. Zapoznajemy dzieci z różnymi zwyczajami świątecznymi, robimy ozdoby świąteczne, ubieramy choinkę, robimy łańcuchy i rozmawiamy o potrawach świątecznych.

Warto także pokusić się o wykonanie z uczniami jakiejś potrawy świątecznej. Ja także postanowiłam z klasą trzecią wykonać dla rodziców szczególny prezent w postaci sałatki wigilijnej. Moi uczniowie wspaniale wywiązali się z tego zadania, a sałatka śledziowa była serwowana na wigilijnym stole w domach moich wychowanków.

Zgodnie z wigilijną tradycją na świątecznym stole pojawiają się potrawy postne, w tym ryby. Karp i śledź to oczywiście nieodłączny element kolacji, choć zdarzają się domy, w których królują również inne ryby. U mnie jednak od zawsze karp i śledź były jedynymi rybami. 

Sałatka śledziowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a dzieci miały dużą frajdę w przygotowaniu ich tak naprawdę pierwszej wigilijnej potrawy. Na moim stole podczas Wigilii ta sałatka to nieodłączny element więc może dzieci wniosą tę nową kulinarną tradycję również do swoich domów. 

W całej klasie unosił się zapach ryb i poszczególnych składników a moi uczniowie pomagali sobie wzajemnie podczas przygotowania potrawy. Podczas zajęć kulinarnych zawsze staram się aby dzieci samodzielnie wykonywały wszystkie prace. Uczą się wtedy podejmowania decyzji, a także wiedzą, że same potrafią zrobić pyszne potrawy. To bardzo ważne, aby uczniowie nie byli wyręczani ze wszystkich czynności. Dla miłośników śledzików i naprawdę prostych przepisów podaję ten na śledziki z cebulką, korniszonami i grzybkami marynowanymi. 

Składniki: 

  • Matijasy śledziowe
  • Ogórki konserwowe
  • Marynowane pieczarki
  • Cebula
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie: 

Jeżeli ryby są bardzo słone płuczemy je w wodzie. Następnie kroimy je na małe kawałeczki. Podobnie robimy z pozostałymi składnikami, które kroimy w małe kosteczki. Całość mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku i mieszamy z olejem. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do słoiczka  następnie do lodówki. Po dwóch dniach powinny być już gotowe. Na sałatkę należy trochę poczekać, bo wszystkie składniki muszą się ze sobą dobrze ‚ przegryźć’. 

Przygotowanie sałatki krok po kroku

Moi uczniowie prowadzą ,,Szkolne Pamiętniki” w których zapisują ciekawe wydarzenia z życia klasy. Tym razem to przepis na naszą sałatkę.

P1050783

Na początek przygotowaliśmy potrzebne nam składniki

P1050743Uczniowie kroili je po kolei zaczynając od cebuli

P1050747Jak widać dziewczynki wzajemnie sobie pomagają

P1050752Wszystkie pokrojone składniki sałatki zostały powkładane do osobnych miseczek

P1050759Następnie połączono ze sobą cebulę, pieczarki i śledzie

P1050762Jedno z dzieci dodało olej i nasza sałatka już prawie gotowa

P1050763Jeszcze tylko wystarczy nałożyć do słoiczków

P1050772I tak przygotowaną sałatką będzie można obdarować rodziców

P1050779

To na prawdę nic trudnego. Dzieci wspaniale się spisały i jak widać kulinarna przygoda sprawiła im wiele radości. Przepis jest prosty, więc z wykonaniem poradzą sobie także młodsze dzieci pod okiem dorosłych.

Anita Zarówna

zarowna@op.pl

 

Komentarze