Wybudował browar, zasadził chmiel i… uwarzył piwo. Tym razem wyjątkowe, na cześć swego pierworodnego, Filipa. Kto? Rafał Łopusiński z Browaru Bednary.

Narodziny syna to zawsze wielkie wydarzenie, niejeden ojciec pamięta pewnie emocje pierwszych dni jak przez mgłę, nawet jeśli do tradycyjnego pępkowego nie podszedł w tradycyjny sposób. Własny browar daje dumnemu ojcu nowe możliwości świętowania. Jak powiększenie rodziny uczcił Rafał z Browaru Bednary?

 .

Słodki stout dla słodkiego chłopca 

Sweet Boy to Milk Stout, gatunek rdzennie wyspiarski, nazwę zawdzięczający dodatkowi laktozy – cukru mlecznego. Piwo jest ciemne, z delikatnymi rubinowymi refleksami. W aromacie kawa, gorzka czekolada i… wanilia. Tak, receptura piwa z Bednar została wzbogacona laskami wanilii Madagaskar Bourbon.

Nie ma tu jednak nachalnej słodyczy, wanilia przyjemnie łączy się z palonością kawy; to aksamitny stout z subtelną, waniliową nutą i palonym, kawowym ciałem. Bardziej wytrawni smakosze doszukają się w smaku laktozy, która równoważona jest czekoladowym, wytrawnym finiszem. To delikatne, słodko-gorzkie piwo z kroplą mleka w tle, niebanalne i niezwykle smaczne.

.

sweet boy

Sweet Boy to delikatne, słodko-gorzkie piwo z kroplą mleka w tle, niebanalne i niezwykle smaczne. Źródło: Centrala Piwna.

 .

Bednary stoutami stoją

Rafał Łopusiński ma rękę do stoutów. Thor, Kostamera, Czarny Karzeł, Osteroida i wreszcie Sweet Boy to świetnie, dopracowane piwa, które pije się z prawdziwą przyjemnością.

Piwo miało swoją premierę pod koniec lutego a od dziś jest dostępne w poznańskiej Centrali Piwnej. Rafałowi i Karolinie gratulujemy a małemu Filipowi życzymy dużo… piwa. Uwarzonego przez tatę i przeleżakowanego przez mamę. Na zdrowie!

.

Anna Bieńkowska

Centrala Piwna

Komentarze