Wielkopolska Izba Rolnicza była organizatorem ciekawego spotkania dla aktywnie działających pań, (choć nie tylko) w lokalnych środowiskach z Wielkopolski pt. Kultywowanie tradycji bożonarodzeniowych. Spotkanie to odbyło się 1 grudnia br. na terenie Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa w Nowym Tomyślu.

DSC07542Uczestników tego spotkania przywitał Prezes WIR poseł Piotr Walkowski. Wykład na temat tradycji bożonarodzeniowych wygłosił etnografa – Andrzej Chwaliński.

Podczas spotkania był czas na wymianę doświadczeń w realizacji podobnych działań w Wielkopolsce. Odbyły się także warsztaty rękodzielnicze: wykonywanie stroików z wikliny z motywem bożonarodzeniowym (z przygotowanych półproduktów).

Wykłady, warsztaty, klimat muzealnej stodoły, w której wszędzie króluje wiklina oraz korzenna woń piernikowi wigilijnych potraw, pierogów, kapusty z grzybami czy pieczonego karpia. Miłe chwile spędzone wśród życzliwych osób sprawiły, że już pierwszego dnia grudnia można było odczuć przedświąteczną atmosferę i oczywiście spróbować tych wszystkich smakołyków.

Pierniki zostały przygotowane specjalnie na przegląd kulinarny na „Domowy Piernik”.

Celem przeglądu były: popularyzacja tradycyjnej bożonarodzeniowej kuchni wielkopolskiej, propagowanie tradycyjnej formy i jakości ciasta, prezentacja potraw i umiejętności kulinarnych oraz wymiana doświadczeń i przepisów, integracja społeczności lokalnych i promowanie społecznej aktywności mieszkańców wsi.

Kunszt wykonania i zaskakujące umiejętności można było podziwiać w regionalnie wykonanych stroikach oraz koronkowych świątecznych ozdobach stworzonych przez średzkie gospodynie.

Na zakończenie pobytu w Nowym Tomyślu zaplanowano zwiedzanie Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa.

Dzięki uprzejmości Wielkopolskiej Izby Rolniczej oraz pani Katarzynie Strzyż z biura WIR w Ostrowie Wielkopolskim, udostępniamy naszym czytelnikom przepisy na te pyszne pierniki. 

 

DSC07531

DSC07534DSC07535DSC07540
DSC07546DSC07549DSC07555

.

Fot. Maciej Kasprzak

Komentarze