4. Uczta Kondeusza

Kondeusz Wielki był jednym z najwybitniejszych dowódców wojskowych. Chcąc zaskarbić sobie szacunek króla Ludwika XIV postanowił wydać na jego cześć wielki bankiet. Zorganizowanie uroczystości przekazał w ręce François Vatela, mistrza ceremonii na dworze księcia. Prawdziwym problemem był czas. Vatel miał 3 dni i 3 noce na przygotowanie niezwykłej uczty dla całego królewskiego dworu oraz zaproszonych gości, których łącznie przybyło ponad 15 tysięcy. Na stołach pojawiło się mnóstwo wykwintnych potraw zaczynając od dziczyzny, przez drób, ryby, pieczone karczochy, po ogromny wybór deserów. Dla umilenia czasu zaproszono kabarety, aktorów teatralnych, a także pisarzy i filozofów.  Przyjęcie zakończyło się tragicznie dla Wielkiego Mistrza Ceremonii. Vatel odebrał sobie życie po tym jak na bankiecie z opóźnieniem podano rybę.

Uczta Kondeusza

Kondeusz Wielki. Źródło: Wikimedia Commons

.

Uczta numer 5

Komentarze