4. Uczta Kondeusza
Kondeusz Wielki był jednym z najwybitniejszych dowódców wojskowych. Chcąc zaskarbić sobie szacunek króla Ludwika XIV postanowił wydać na jego cześć wielki bankiet. Zorganizowanie uroczystości przekazał w ręce François Vatela, mistrza ceremonii na dworze księcia. Prawdziwym problemem był czas. Vatel miał 3 dni i 3 noce na przygotowanie niezwykłej uczty dla całego królewskiego dworu oraz zaproszonych gości, których łącznie przybyło ponad 15 tysięcy. Na stołach pojawiło się mnóstwo wykwintnych potraw zaczynając od dziczyzny, przez drób, ryby, pieczone karczochy, po ogromny wybór deserów. Dla umilenia czasu zaproszono kabarety, aktorów teatralnych, a także pisarzy i filozofów. Przyjęcie zakończyło się tragicznie dla Wielkiego Mistrza Ceremonii. Vatel odebrał sobie życie po tym jak na bankiecie z opóźnieniem podano rybę.

Kondeusz Wielki. Źródło: Wikimedia Commons
.
Uczta numer 5
Komentarze
Portal Smaki z Polski to inicjatywa na rzecz odrodzenia i popularyzacji polskiej kuchni. Publikujemy przepisy na polskie dania, porady dotyczące polskiej zdrowej żywności oraz cykle tematyczne mówiącej o historii polskiej kuchni od czasów dawnych Słowian po współczesne. Zajmujemy się również polskim rolnictwem i współpracujemy z kilkudziesięcioma producentami z całej Polski. Naszym partnerom zapewniamy nie tylko promocję w grupie docelowej, ale również możliwość sprzedaży ich produktów na naszej platformie sprzedażowo-zakupowej Naszryneczek.pl, która jest skierowana nie tylko do klienta indywidualnego, ale również instytucjonalnego.
Zajmujemy się również historią i kulturą Polski, współpracujemy z muzeami, teatrami oraz organizacjami trzeciego sektora. Nasz zespół liczy prawie 40 osób, a każda z nich ma unikatowe spojrzenie zarówno na Polskę, jak i na rodzime kulinaria. Wśród naszych członków na szczególną uwagę zasługują pisarz i dziennikarz Wiesław Kot, publicysta i pisarz Piotr Gajdziński, pisarz Witold Jabłoński oraz dziennikarka Joanna Włodarska.