Wymyślone zostały prawdopodobnie w Krakowie. Pierwsze wzmianki o nich znajdują się w krakowskich archiwach z 1610 roku, gdzie podają, że miejscowi Żydzi rozdawali bajgle młodym matkom, jako symbol cyklu życia. W ubiegłym wieku bajgle przywędrowały do Stanów Zjednoczonych, gdzie odniosły spory sukces i do dzisiaj są bardzo popularne.

Bajgle podaje się z różnymi dodatkami. Można je przygotować z serem, łososiem, czy też na słodko z cynamonem i rodzynkami. Od nas zależy co wybierzemy.

.

Składniki

Zaczyn:

  • 1/2 łyżeczki drożdży
  • 250 ml wody
  • 230 g mąki

Ciasto: 

  • 170 g mąki
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki drożdży

Gotowanie:

  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru

.

Sposób przygotowania

Zaczyn wykonujemy dzień przed wypiekiem bajgli. W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki, przykrywamy ją folią i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na drugi dzień do zaczynu dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia, a następnie zawijamy folią i odstawiamy do lodówki na noc.

Kolejnego dnia wyciągamy ciasto i dajemy mu chwile na nabranie temperatury pokojowej. Następnie formujemy bajgle. Powinno nam wyjść około 10. Kładziemy bajgle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Wsypujemy do niej sodą oraz cukier. Następnie wrzucamy po 3 bajgle by się podgotowały po minucie z każdej strony. Wyciągamy ciasto i lekko je osuszamy. Kładziemy na blachę, smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i innymi wybranymi dodatkami.

Bajgle wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni na około 6 minut. Następnie zmniejszamy do temperatury 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Kiedy widzimy, że są gotowe wyciągamy i podajemy.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze