10309218_1431952777058355_4789252666160010302_nPrasłowiański bóg z chmielową brodą i jęczmienną koroną. Perun to kolejny kontraktowy browar na piwnej mapie Polski. Adam Czogalla, doświadczony piwowar domowy, na początek częstuje nas American Pale Ale. Jak smakuje Jasny Grom?

Perun warzy swoje piwa w Kłodawie, w Browarze Zodiak. Wieść niesie, że to rozwiązanie chwilowe, rozgrzewka przed produkcją we własnym, rzemieślniczym browarze we Franciszkanowie niedaleko Grójca, na Mazowszu. Piwowar zapowiada solidne piwa i trochę eksperymentów – w planach jest między innymi foreign extra stout i ale chmielone polską lungą.

10462667_683122868420356_1051072842225051703_nOprawa graficzna jest boska. Minimalistyczna, ale zachwycająca. W logo artystyczna, piwna wizja Peruna, a na etykietach oszczędny, lekko burzowy wzór. To efekt wytężonej pracy Sebastiana Lisa z Pracowni Artystycznej Logotomia.

.

Peruńsko dobre piwo!

Jasny Grom to American Pale Ale. Piwny debiut z amerykańskim chmielem w roli głównej nikogo nie dziwi, od wielu miesięcy rynek rozwija się w konkretnym kierunku – lud pragnie goryczki, pełnej, wyrazistej goryczki wspieranej przyjemnym, chmielowym aromatem.

Piwo pachnie słodkimi, tropikalnymi owocami. Ma solidną, słodową podbudowę, przez którą przebijają goryczkowe nuty. Chmiele Citra, Amarillo i Mosaic decydują o cytrusowo-żywicznym charakterze całości. To smaczny przedstawiciel stylu idealnie wpasowujący się w aktualne trendy.

Jasny Grom jest porządnym, treściwym piwem. Perun szybko gasi pragnienie i w letnim upale przynosi radosną ulgę. Dobrze wiedzieć, że w XXI wieku wciąż możemy polegać na prasłowiańskich bóstwach. Na zdrowie!

.

Ania Bieńkowska

Centrala Piwna

Komentarze