1560545_1480848585460397_4054460473453037548_nGzub to małe, pocieszne dziecko, albo duży, pękaty brzuch. Janek i Wiktor Staszewscy, pomysłodawcy i twórcy Gzuba dbają o swoje piwne brzuchy a sam browar zamierzają traktować jak swoje dziecko, z piwowarską czułością. Po dwóch latach działania, rozważań, wyjazdów, są już coraz bliżej celu. Budynek w Annopolu, pod Środą Wielkopolską, prezentuje się okazale i tylko czekać aż chłopaki ruszą z produkcją.

GZUBJanek i Wiktor są częścią ekipy hurtowni browaryrzemieslnicze.pl, organizują też Festiwal Piw Rzemieślniczych w Annopolu. W tym roku, chcąc poczęstować uczestników festiwalu swoim piwem, a nie mogąc doczekać się debiutu na ziemi wielkopolskiej, postanowili pierwsze, oficjalne warzenie przeprowadzić w zaprzyjaźnionym, belgijskim browarze – Brasserie de Bastogne. 

PIKNIK Z DZIKIEM

piknik z dzikiemW logo belgijskiego browaru widzimy dobrze znane, leśne zwierzę, stąd finezyjna nazwa piwa – Piknik z Dzikiem. To piwo w stylu Saison, doprawione amerykańskimi chmielami i… skórką słodkiej pomarańczy.

Premierowy Gzub pachnie przede wszystkim owocowo, są tu pomarańczę, brzoskwinie, nieco przypraw. Słodowa, lekko biszkoptowa podstawa przyjemnie dopełnia całości aromatu. W smaku podobnie – głównie cytrusy atakują kubki smakowe, goryczka jest raczej delikatna, chmielowy finisz sprawia, że piwo jest bardzo orzeźwiające, idealne na gorące, letnie dni.

SIELSKO, SWOJSKO, SMACZNIE

Piknik z Dzikiem to dobre, dopracowane piwo. Browar do końca roku planuje kontraktowe, polsko-belgijskie warzenie, a w 2015 rusza z własną, rzemieślniczą produkcją. Wielkopolski Gzub to przedsięwzięcie, któremu warto kibicować.  Smaczne piwo wśród łąk i pól – czego chcieć więcej? W Annopolu jest niezwykle swojko i sielsko, kiedy budowa browaru dobiegnie końca to będzie istny piwny raj. Trzymamy kciuki!

Anna Bieńkowska

Centrala Piwna

Komentarze