11 listopada to nie tylko Święto Niepodległości Polski

To również dzień św. Marcina, i to właśnie temu świętemu, a właściwie legendom o nim zawdzięczamy wyjątkowe kulinarne przysmaki.

Rogal Świętomarciński jest pewnie bardziej znanym przysmakiem związanym z tym świętym zwłaszcza, a przede wszystkim w Poznaniu i Wielkopolsce.

Współczesna tradycja wypiekania tych przepysznych rogali z nadzieniem z białego maku, rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej w Poznaniu znana jest już od ponad 100 lat. To za sprawą proboszcza parafii św. Marcina –  ks. Jana Lewickiego, który apelował do wiernych, by uczynili coś dobrego dla potrzebujących i biednych jak czynił to patron ich parafii – Św. Marcin. Jeden z cukierników namówił właściciela cukierni i nawiązując do legendy:

O świętym Marcinie, którego biały koń zgubił podkowę, podczas odwiedzania wiernych. Podkowę tą znalazł lokalny cukiernik i na jej kształt uformował nadziane migdałami ciasto, które rozdawał potrzebującym. – rozpoczęto wypiek tych rogali w Poznaniu a z biegiem lat w większości wielkopolski.  Jednak już w czasach pogańskich składano podczas jesiennego święta ofiary bogom z ciasta uformowanego w kształt bawolich rogów.

Rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają w dniu św. Marcina średnio 250 ton tego wyrobu, natomiast w skali rocznej sprzedaż wynosi 500 ton, co stanowi 2.500.000 sztuk rogali.

.

Przepis na Rogale Świętomarcińskie (15 szt.)

  • Masa makowa biała: 1,35 kg
  • Mak biały: 25 dkg ( 1 szklanka)
  • Okruchy biszkoptowe: 30 dkg (2 szklanki)
  • Cukier: 1 szklanka
  • Orzechy: 12 dkg
  • Rodzynki: 12 dkg
  • Margaryna: 40 dkg
  • Esencja migdałowa: 10ml (1 aromat)
  • Skórka pomarańczowa: 12 dkg

.

Ciasto

  • Mąka pszenna 500: 4,5 szklanki
  • Jaja: 2 szt.
  • Drożdże: ½ kostki
  • Cukier: ½ szklanki
  • Mleko 3,2%: 1 szklanka (ciepłe)
  • Olej: ½ szklanki
  • Sól: 2 płaskie łyżeczki
  • Margaryna francuska: 300g

.

 Masa makowa:

Wypłukany mak zaparzamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy mak i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy cukier, margarynę i przesmażamy wszystkie składniki na niewielkim ogniu stale mieszając. Ważne by uważać, aby mak się nie przypalił. Następnie do ciepłej masy, dodajemy rodzynki, orzechy arachidowe  oraz esencję migdałową i całość mieszamy. Gotowa masę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.

.

Ciasto:

Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże w mleku, cukier, jaja i sól. Składniki lekko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą, sprężystą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej, łączymy z ciastem i jeszcze chwilę wyrabiamy. Nie może to trwać za długo, bo ciasto powinno zostać lekko lepiące i chłodne. Następnie należy uformować je w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto powinno się przełożyć na stolnicę i ponownie rozwałkować na prostokąt.

Margarynę trzeba rozsmarować równomierne na cieście w 2/3.części, a ciasto złożyć na 3 części. Dobrze jest skleić brzegi i rozwałkować ponownie używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć tak jak poprzednio na 3 części, proces powtórzyć 3 razy. Po zakończeniu procesu ciasto włożyć do lodówki, na co najmniej 5-10 godzin. Przeciąć wzdłuż dłuższego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na trójkąty.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć nadzienie na ciasto. Następnie zwijamy rogaliki – najlepiej zacząć od podstawy.

Gotowe rogale rozkładamy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość.  W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Wyrośnięte rogale smaujemy jajkiem rozrobionym z wodą (1:1) i pieczemy około  20 minut, aż się ładnie zarumienią. Ciepłe lukrujemy według uznania i posypujemy orzechami włoskimi.

Smacznego!

.

Św. Marcin – patron młynarzy i podróżników

Święty Marcin patron m.in. Francji, dzieci, hotelarzy, młynarzy, podróżników, właścicieli winnic. To za jego sprawą na naszych stołach w dzień św. Marcina możemy rozkoszować się gęsiną i rogalami. Czynił dobro pomagał biednym, rozdał majątek, pozostawił w legendach o sobie dobry smak w symbolach, my powinniśmy podtrzymywać pamięć o św. Marcinie, propagować tradycję pieczenia gęsi i wypiekania rogali.

.

Specjalnie dla portalu Smaki z Polski: Maciej Kasprzak.

 

 

Komentarze