Nic nie smakuje lepiej 11 listopada niż wyśmienita gęsina!

Gąski

„Na Świętego Marcina najlepsza gęsina”

Gęsina! Według przysłowia „Na Świętego Marcina najlepsza gęsina” zastanawiamy się dlaczego właśnie gęsina? Według legendy, św. Marcin po przygodach z tymi ptakami nie darzył ich dużą sympatia. To właśnie gęsi, wydały miejsce jego kryjówki, gdy schronił się w przyklasztornej szopie, po otrzymaniu nominacji na biskupa w Tours. Umierający św. Marcin poprosił, by wybite zostały wszystkie gęsi w Tours i okolicy. W ostatniej drodze życia biskupowi towarzyszyli mieszkańcy miasta a na wszystkich stołach zagościła pieczona gęś.  Która do dziś pojawia się w dzień św. Marcina na stołach w całej Europie.

W Polsce hoduje się około 20 tyś ton gęsi rocznie, w 95% mięso to trafia do Niemiec.

.

Gęś domowa – przepis

  • 1 gęś
  • pory
  • wędzone śliwki
  • sól morska w płatkach

.

Gęś domowa – sposób przygotowania

Gęś, ok 5-6 kg wstawić do gęsiarki lub na blachę do pieczenia, wyjąć podroby i włożyć do środka drobno posiekanego pora i suszone bądź wędzone śliwki. Nastawić piekarnik na 90°C i piec bez przerwy przez 5 godzin. Wyjąć z piekarnika, następnie postawić gęś pionowo szeroką częścią piersi w dół, zawinąć w folię aluminiową i odczekać 30 minut. Nagrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić gęś na blasze na 20 minut. Alternatywnie pokroić na porcje i obsmażyć na patelni na złoty kolor od strony skóry. Doprawić solą morską w płatkach

.

Specjalnie dla portalu Smaki z Polski: Maciej Kasprzak.

Komentarze