Nic nie smakuje lepiej 11 listopada niż wyśmienita gęsina!
Gęsina! Według przysłowia „Na Świętego Marcina najlepsza gęsina” zastanawiamy się dlaczego właśnie gęsina? Według legendy, św. Marcin po przygodach z tymi ptakami nie darzył ich dużą sympatia. To właśnie gęsi, wydały miejsce jego kryjówki, gdy schronił się w przyklasztornej szopie, po otrzymaniu nominacji na biskupa w Tours. Umierający św. Marcin poprosił, by wybite zostały wszystkie gęsi w Tours i okolicy. W ostatniej drodze życia biskupowi towarzyszyli mieszkańcy miasta a na wszystkich stołach zagościła pieczona gęś. Która do dziś pojawia się w dzień św. Marcina na stołach w całej Europie.
W Polsce hoduje się około 20 tyś ton gęsi rocznie, w 95% mięso to trafia do Niemiec.
.
Gęś domowa – przepis
- 1 gęś
- pory
- wędzone śliwki
- sól morska w płatkach
.
Gęś domowa – sposób przygotowania
Gęś, ok 5-6 kg wstawić do gęsiarki lub na blachę do pieczenia, wyjąć podroby i włożyć do środka drobno posiekanego pora i suszone bądź wędzone śliwki. Nastawić piekarnik na 90°C i piec bez przerwy przez 5 godzin. Wyjąć z piekarnika, następnie postawić gęś pionowo szeroką częścią piersi w dół, zawinąć w folię aluminiową i odczekać 30 minut. Nagrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić gęś na blasze na 20 minut. Alternatywnie pokroić na porcje i obsmażyć na patelni na złoty kolor od strony skóry. Doprawić solą morską w płatkach
.
Specjalnie dla portalu Smaki z Polski: Maciej Kasprzak.