Co można przygotować z zamrożonych bananów i buraka? Pyszne domowe lody gotowe w kilka minut.
Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Takie lody możemy przygotować w każdej chwili i z pewnością będą stanowiły dobrą atrakcję.
Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. A jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich bogactwa, niech pije surowy sok z buraków. Buraki nie są bogatym źródłem żelaza, za to są wspaniałym środkiem krwiotwórczy, dawno uznanym przez medycynę naturalną. Burak zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.
Przygotowując deser możemy dodać odrobinę wanilii, która doda smaku.
.
Składniki:
- 3 zamrożone banany
- 1 mały burak
- skórka z połowy limonki
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka miodu
.
Sposób przygotowania:
Banany wyciągamy z zamrażarki, tniemy w cienkie paski i wrzucamy do blendera. Dodajemy starty burak, wlewamy sok z cytryny, miód, skórkę z limonki oraz ewentualnie odrobinę wanilii. Wszystko miksujemy na jednolitą masę i podajemy.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura