Co można przygotować z zamrożonych bananów i buraka? Pyszne domowe lody gotowe w kilka minut. 

Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Takie lody możemy przygotować w każdej chwili i z pewnością będą stanowiły dobrą atrakcję.

Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. A jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich bogactwa, niech pije surowy sok z buraków. Buraki nie są bogatym źródłem żelaza, za to są wspaniałym środkiem krwiotwórczy, dawno uznanym przez medycynę naturalną. Burak zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.

Przygotowując deser możemy dodać odrobinę wanilii, która doda smaku.

.

Składniki:

  • 3 zamrożone banany
  • 1 mały burak
  • skórka z połowy limonki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka miodu

.

Sposób przygotowania:

Banany wyciągamy z zamrażarki, tniemy w cienkie paski i wrzucamy do blendera. Dodajemy starty burak, wlewamy sok z cytryny, miód, skórkę z limonki oraz ewentualnie odrobinę wanilii. Wszystko miksujemy na jednolitą masę i podajemy.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze