Czy można jeść kwiaty? Oczywiście! Jak się okazuje kwiaty nie służą tylko jako ozdoba, ale i dodatek w naszym jadłospisie. Jedzenie kwiatów nie jest czymś nadzwyczajnym – możemy je przecież spotkać na talerzu w formie kalafiora, brokułów, czy chociażby karczochów. Lecz dzisiaj skupimy się na tych ozdobnych.

Można je kandyzować, gotować, lub też suszyć. Zarówno pod kątem wizualnym, zdrowotnym, jak i smakowym są wyśmienite. W wielu krajach basenu Morza Śródziemnego, spożywanie kwiatów jest czymś powszechnie znanym, natomiast u nas jeszcze nie tak bardzo.

..
Kolorowy obiad

Kwiaty możemy jeść przez cały okres wiosny, aż do końca sierpnia. Mogą służyć, jako ciekawy dodatek do przeróżnych potraw, jak np. sałatki, tarty czy zupy. Robi się z nich też konfitury (np. różane). Pomysłów jest wiele, podobnie, jak dostępnych kwiatów. Do najczęściej zjadanych możemy zaliczyć przede wszystkim:

  • Mniszek lekarski, będący bogatym źródłem witaminy B1 i B2 oraz potasu, sprawdzi się idealnie przy problemach z wątrobą oraz trawieniem. Można go dodawać do sałatek oraz robić z niego nalewki
  • kwiaty

    Kwiaty możemy jeść przez cały okres wiosny, aż do końca sierpnia. Źródło: pixabay.com

    Bratek ogrodowy – jest jedną z bardziej popularnych roślin ozdabiających ogrody. Znajduje również zastosowanie w kuchni, jako dodatek do serów i sałatek. Ze względu na swoje wyraziste kolory, polecany jest także do dekorowania potraw

  • Róża – najbardziej znanym przetworem uzyskiwanym z płatków tego kwiatu są bezsprzecznie konfitury. Bardzo aromatyczne i smaczne. Płatki róży wykorzystywane są także w ciastach lub też jako dodatek na talerzu
  • Stokrotka – jeden z pierwszych wiosennych kwiatów. Idealnie sprawdza się podczas przeziębienia w formie syropu z dodatkiem cytryny
  • Fiołek trójbarwny – ze względu na swój lekko miętowy posmak, nadaje się, jako dodatek do różnego rodzaju sałatek
  • Nasturcja – jej kolorowe kwiaty z pewnością ożywią każde danie. Stosowana jest do surówek, sałatek, rzadziej kanapek. W smaku jest dość pikantna

.

Na co uważać?

Mimo, iż większość kwiatów zachwyca swoim pięknem, nie wszystkie nadają się do spożycia. Niektóre z nich zawierają toksyczne dla naszego organizmu soki.

Nie należy również przygotowywać dań z użyciem kwiatów kupionych w kwiaciarniach – były sztucznie nawożone oraz pryskane. 

Unikajmy również roślin, które rosną przy terenach zanieczyszczonych (np. przy drogach). Te jadalne można wyhodować samemu lub znaleźć je na targach ze zdrową żywnością, jednak uprzednio, warto zapytać się z jakiego miejsca pochodzą.

 .

Anna Białka

Komentarze