Mają dość dużo kalorii ale komu to przeszkadza, skoro są takie pyszne? Powinno się je jeść szczególnie zimą kiedy brakuje świeżych sezonowych owoców.
Morele, śliwki, banany – suszonych owoców dostępnych w sklepach nie trzeba nikomu przedstawiać. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że dostępne są przez cały rok, więc cały rok możemy korzystać z witamin i minerałów w nich zawartych.
.
.
Historia suszonych owoców
Suszone owoce znane był już w starożytnej Mezopotamii 4 tysiące lat temu. Suszenie żywności jest jedną z pierwszych form konserwacji produktów. Na początku odbywało się to za pomocą słońca i wiatru. Dziś suszy się je w przemysłowych piecach. W suszonych owocach od wieków doceniano to, że nie psuły się tak jak świeże owoce, a poza tym były niezwykłym smakołykiem. Z rejonu Morza Kaspijskiego gdzie suszono śliwki pochodzi współcześnie uprawiana dziś śliwa. Niedługo potem suszone owoce rozprzestrzeniły się na całą Europę i zdobyły ogromną popularność. W średniowieczu także podawano owoce zarówno te świeże jak i suszone. Na północy Europy spotkać można było suszone figi i daktyle jednak spożywano je dość rzadko.
.
Właściwości
Podobnie jak te świeże, suszone owoce nie mają w sobie tłuszczu a i zawartość w nich sodu jest bardzo niska. Ponadto, suszone owoce to prawdziwa witaminowa bomba! Zawierają w sobie dużo witaminy A i B poza tym żelazo, wapń i błonnik. Z powodzeniem więc można zastąpić nimi świeże owoce bez szpikowania się zimą suplementami diety. Niektóre suszone owoce zawierają substancję zwaną pektyną. Sprawia ona, że obniża się poziom cholesterolu w organizmie. Poza tym są doskonałym źródłem energii i jeśli brakuje jej nam w ciągu dnia warto sięgać właśnie po suszone owoce. Jednak należy uważać na sposób przygotowania owoców do spożycia.
.
Na co zwrócić uwagę?
Niektóre firmy stosują siarkowanie owoców oraz inne konserwanty. Siarkowane owoce mają zupełnie inną barwę niż te bez dodatku tego składnika. Morele na przykład, które są siarkowane mają barwę jaskrawo pomarańczową i wyglądają bardzo ładnie, w smaku jednak nie są dobre. Brązowe morele to morele niesiarkowane. Oprócz tego, że suszone owoce często są siarkowane, również spryskiwane są olejem mineralnym. Zapobiega to ich sklejaniu i sprawia, że owoce błyszczą. W ten sposób jednak nasz organizm nie wchłania tylu składników mineralnych ile znajduje się w owocach. Suszone owoce po otwarciu powinno się zjeść w przeciągu 6 miesięcy. W ten sposób zachowamy ich składniki odżywcze.
.
Właściwości poszczególnych owoców
Suszone śliwki mają silne właściwości przeczyszczające ze względu na obecność w nich błonnika. Przy zaparciach to nieocenione lekarstwo. Owoce te zawierają również duże ilości beta karotenu oraz witamin C i E. Ponadto znajdziemy w nich żelazo, wapń czy magnez.
Suszone morele dostarczają organizmowi witaminę A, fosfor, potas i beta karoten. Skóra staje się dzięki temu bardziej nawilżona i elastyczna. poza tym morele to również źródło białka.
Suszone jabłka zawierają w sobie dużą ilość związków pektynowych. W ten sposób jabłka doskonale wpływają na trawienie i obniżają poziom cholesterolu. Dzięki nim wyleczymy niestrawność oraz ochronią nas przed złogami miażdżycowymi.
Suszone figi mają w sobie dużo wapnia, chronią także przed osteoporozą.
Suszone daktyle walczą z bólem i różnego rodzaju zapaleniami. Są również świetnym źródłem magnezu i potasu
Rodzynki zawierają duże ilości fosforu i jody. Regulują pracę organizmu ale mają też zbawienny wpływ na tarczycę.
Żurawina znana jest ze swoich właściwości, pomagających w leczeniu zakażeń układu moczowego. Zapobiega również tworzeniu się kamieni nerkowych.
.
Opracowała Katarzyna Zarówna