Chleb chlebowi nierówny

Kołacz

Kołacz to tradycyjny słowiański chleb o okrągłym kształcie. Podawano go zawsze podczas zaślubin.

Podobno w starożytnej Grecji znanych było ok. 50 przepisów na chleb. Dzisiaj znamy ich może o wiele więcej, bo każdy sztuczny składnik, który znajduje się w naszym chlebie zasługuje na swój własny przepis. Oprócz dostarczania kalorii i zapachu, (co do którego nie możemy być pewni, czy pochodzi z chlebowych pieców czy z aerozoli rozpylanych w supermarketach) , który kupujemy na co dzień  nie ma nic wspólnego z prawdziwym polskim pieczywem.

Chleb to wciąż zdrowa żywność. Mimo wszystko…

Nie trzeba jednak porzucać całkowicie marzeń o zdrowym i naturalnym polskim chlebie. Należy jedynie zmienić nastawienie i zacieśnić krąg poszukiwań, kierując się kilkoma najważniejszymi wytycznymi. Niezbędnymi składnikami chleba są mąka, woda, sól i zakwas. Wszelkie inne dodatki nie powinny się w nim znaleźć. A jak czytamy na portalu Żyj zdrowo – najważniejsza jest mąka. Na etykiecie można sprawdzić ich oznaczenia numeryczne: im wyższy numer, tym lepsza mąka.

Uważajcie jaki chleb bierzecie!

Pakowany w sklepowe folie chleb, zawiera konserwanty, które sprawiają, że jest miękki i nie nadaje się do zjedzenia już po jednym dniu. Prawdziwy chleb powinien być ciężki dosyć twardy, a świeży pozostaje nawet do 10 dni! Razowy nie powinien mieć jednolitej barwy, tylko szaro- brunatny odcień. Jeżeli jednak pieczywo ma jednolity brązowy kolor to może okazać, się, że sprytni producenci go barwią. Karmel lub słód jęczmienny to najpopularniejsze barwniki. Skórka na prawdziwym chlebie powinna być popękana a zapach kwasu octowego jest charakterystyczny dla naturalnego pieczywa.

Nie rezygnujmy z poszukiwania prawdziwego smaku chleba, bo jego smak, zapach i wygląd tworzą niepowtarzalną kompozycję czterech idealnie dobranych składników.

Komentarze