Kulinarni gladiatorzy i zdrowa żywność

W  sobotę 5 października w Poznaniu zebrało się sześciu najlepszych kucharzy z całej Wielkopolski. Cooking Session to impreza polegająca na przygotowywaniu potraw z regionalnych produktów, wytwarzanych według tradycyjnych receptur. Nie udało ci się tam trafić? Spokojnie, to spotkanie cykliczne. To kolejna impreza, którą opisuję, a która miała miejsce w Poznaniu. Do tych należały m.in. Kulinarny Puchar Polski, Smaki Regionów i Poznański Tygiel.

Stare Koszary w Poznaniu areną walk kuchennych

Kucharze w sobotę opanowali Stare Koszary w stolicy Wielkopolski. Mistrzowie aż sześciu poznańskich restauracji wzięli w swoje ręce, wyrabiane w Wielkopolsce produkty regionalne.

Kucharze z Hugo, Platinum, Kyokai Shushu Bar, La Palais du Jardin, 3 kolory i Mielżyński pokazali niesamowite umiejętności posługiwania się nożem i łopatką, których nie powstydziłby się żaden szermierz. Wśród składników pojawiało się dosłownie wszystko, od wołowiny, dziczyzny i drobiu, po kapustę, grzyby a nawet kasztany.

Okazja by dowiedzieć się więcej

Wiele radości zebranej publiczności, a ludzi było naprawdę wielu, sprawiła możliwość porozmawiania z mistrzami. Pytano dosłownie o wszystko: od rodzaju oleju, po ozdabianie talerza. Oczywiście rozmowy odbyły się jak tylko udało się wszystko zjeść.

Na koniec odbyło się głosowanie, które miało podsumować, który kucharz wygrał. Nie było to jednak proste. Dania tak bardzo smakowały zebranym, że do ostatnich chwil nie było wiadomo kto zostanie ogłoszony zwycięzcą.

Ostatecznie wygrała restauracja Hugo, druga była La Palais a trzecia 3 Kolory. Co najważniejsze, Hubert Gonera, organizator Cooking Session zapowiedział, że to jedynie przedsmak tego co czeka poznańskich smakoszy (i nie tylko) w nadchodzących miesiącach!

Komentarze