O tym jak nie zachorować, czego unikać a co jeść oraz jak wspomagać leczenie raka według światowej sławy onkologa, profesora Umberto Veronesiego opowiada Anna Lucci. 

.

Jak ważnym problemem dla Polski jest rak?

Nie jestem lekarzem ani badaczem,więc nie mogę dać na to pytanie fachowej odpowiedzi. Wystarczy jednak spojrzeć na ilości pacjentów choćby w Centrum Onkologii , by odnieść wrażenie, ze mamy do czynienia z czymś w rodzaju epidemii. Zresztą, czytałam we włoskim «L’Espresso», ze tamtejsi  lekarze twierdza, iż wzrost zachorowań na nowotwory osiągnął w tym kraju właśnie poziom epidemii. We wszystkich rodzajach nowotworów, w porównaniu do lat osiemdziesiątych, liczba zachorowań wzrosła od 15 do 72 procent. Statystyki dotyczące dzieci są jeszcze bardziej frustrujące. To wszystko dzieje się w kraju, gdzie w wielu rodzinach nadal je się potrawy tradycyjne, wchodzące w skład tzw. diety śródziemnomorskiej, jednej z najzdrowszych na świecie.  Można zatem sądzić, ze w Polsce wcale nie wygląda to lepiej.

.

Co to znaczy, że z rakiem walczy się przy stole?

Umberto Veronesi

Z prawej Gorgio Neapolitano, z lewej Umberto Veronesi.

Kiedy pacjent zaczyna swoja walkę z tak straszną chorobą jaka jest rak? Gdy przez przypadek, przy okazji badan nowotwór zostanie wykryty lub gdy pojawia się konkretne dolegliwości. Najczęściej stosowane wtedy terapie to operacja, chemioterapia lub radioterapia. Z różnym oczywiście skutkiem. Nigdy nie słyszałam, żeby lekarze proponowali wówczas swoim pacjentom radykalna zmianę diety – a jak twierdzi w swojej książce profesor Umberto Veronesi, jest to ogromnym wsparciem dla całego procesu leczenia. Nie mówi się też o tym, że stosowanie tzw. „diety zachodniej” prowadzi nie tylko do otyłości lecz jest przyczyną większości nowotworów, natomiast rezygnacja z tłuszczów, mięsa, produktów mlecznych, żywności przetworzonej może nas uchronić przed rakiem. Choroba czy zdrowie? Nie ma najmniejszej wątpliwości, że tę decyzję podejmujemy nad naszym talerzem.  

.

Jaka kuchnia jest najbardziej prozdrowotna?

Jedną z najzdrowszych na świecie jest kuchnia śródziemnomorska: świeże warzywa, oliwa, ryby, owoce, zioła, wino. Jej przeciwieństwem jest sposób odżywiania się ludzi w krajach wysoko uprzemysłowionych, czyli tzw. dieta zachodnia. Gotowa żywność zawierająca środki konserwujące oraz różne „poprawiacze” smaku i wyglądu, mięsa, wędliny, napoje gazowane i wszystkie te „śmieci” nie mające nic wspólnego z naturalną ludzką potrzebą odżywiania organizmu, doprowadziły nas do niespotykanego dotąd w dziejach ludzkości rozwoju chorób zwanych nie bez przyczyny chorobami cywilizacyjnymi.

.

Na co szczególnie trzeba uważać?

Profesor Veronesi w książce „Z rakiem walczy się przy stole” poświecił kilkadziesiąt stron na to, by wyjaśnić dlaczego niektóre produkty przyczyniają się do powstawania groźnych chorób (nowotworów, chorób serca, chorób zwyrodnieniowych, otyłości itd.). Nie sposób opowiedzieć to w kilku zdaniach. To jednak oczywiste, że produkty przetworzone, tłuste, zawierające cukier czynią w naszych organizmach największe spustoszenie.   

.

Czy raka można wyleczyć przez stosowanie odpowiedniej diety?

Nikt, żaden mędrzec świata nie odważyłby się odpowiedzieć „tak” lub „nie” na to pytanie. Profesor Veronesi przekonuje nas jednak w swojej książce – a jest on niekwestionowanym autorytetem naukowym – że raka można uniknąć stosując odpowiednią dietę, można też za jej pomocą skutecznie wspierać leczenie.

.

W jaki sposób konkretnie dieta wpływa na walkę z rakiem?

Temu problemowi zostało poświęconych kilka rozdziałów książki. Profanując teorie naukowe można by powiedzieć, że komórki jedzą to, co i my. Rak powstaje przecież i rozwija się na poziomie komórkowym. Jestem tym, co jem.

.


Czy ukochana przez Polaków wieprzowina jest rakotwórcza?

Istnieja takie teorie. Czytałam jednak, ze populacja najbardziej długowieczna na świecie, czyli mieszkańcy japońskiej wyspy Okinawa, czasami jedzą także wieprzowinę. Sądzę więc, ze mięso jedzone „czasami”, odpowiednio przyrządzone (nie grillowane!), pochodzące ze zwierząt karmionych zdrową paszą, nie musi nas od razu wpędzać w chorobę.

.

Czy chodzi tylko o jedzenie, czy może odpowiednie napoje również mają znaczenie?

Jak twierdzi profesor Veronesi, napoje mają fundamentalne znaczenie dla utrzymania naszego organizmu w zdrowiu. Chodzi nie tylko o ich ilość, ale i o jakość. Słodkie, gazowane napoje zawierają wiele rakotwórczych substancji. I pomyśleć, ze piją je chętnie dzieci! Naszym podstawowym napojem powinna być woda. Wód, wbrew pozorom jest wiele, różnią się składem i działaniem. Po szczegóły zapraszam do książki.

.

Jak ma się alkohol do raka?

Osoby chore na raka nie powinny pic alkoholu, przede wszystkim ze względu na podawane w trakcie terapii leki. Zdrowy człowiek może dobrym winem nie tylko poprawić smak potraw, lecz także przysłużyć się swojemu zdrowiu. Jak wiadomo, wino zawiera m.in. polifenole, naturalne przeciwutleniacze, mające działanie antyrakotwórcze. Kieliszek wina do obiadu  jest wiec więcej niż wskazany. Ale tylko jeden kieliszek!

.

Kim jest profesor Umberto Veronesi?

To światowej sławy włoski onkolog, były minister zdrowia, założyciel i dyrektor naukowy Europejskiego Instytutu Onkologii. W 2003 stworzył Fundację Umberto Veronesi, która prowadzi badania nad najnowszymi metodami zwalczania raka. Jest autorem ponad 800 publikacji naukowych i kilkunastu książek poświęconych profilaktyce i leczeniu nowotworów, zwłaszcza raka piersi. Opracował m.in. nowatorski zabieg kwadrantektomii, czyli częściowego usunięcia gruczołu sutkowego. W połączeniu z radioterapią daje on taki sam efekt jak mastektomia, ale ratuje piersi. Umberto Veronesi w ostatnim czasie zrewolucjonizował także procedury radioterapii, wprowadzając jednorazową radioterapię śródoperacyjną. Dzięki temu jest uważany za jednego z najlepszych chirurgów onkologów na świecie. Jest wegetarianinem, wrogiem palenia tytoniu i obrońcą środowiska naturalnego. Twierdzi, że najskuteczniejszą bronią przeciwko rakowi – który uważa za uleczalny – jest właściwe odżywianie i zdrowy styl życia. O tym, kim jest dla Włochów najlepiej świadczy fakt, że w uznaniu dla jego dokonań nazwali jego imieniem nadmorską ulicę w miejscowości Jesolo w okolicach Wenecji.

.

Umberto Veronesi

Umberto Veronesi to światowej sławy włoski onkolog, były minister zdrowia, założyciel i dyrektor naukowy Europejskiego Instytutu Onkologii.

.

Co przede wszystkim jako pierwsze działanie doraźne zaleca profesor?

Nie ma działań doraźnych w przypadku ciężkich chorób do jakich należy rak. Trzeba zmienić swój sposób myślenia, styl życia. Pewna lekarka onkolog powiedziała mi kiedyś dające wiele do myślenia zdanie: gdy kobieta idzie do sklepu z odzieżą, wybiera z pólek najpiękniejsze stroje, mierzy je, ogląda, sprawdza metki. Potrafi spędzić pól dnia na zakupach, by wybrać odpowiednią suknie czy buty. Gdy idzie do supermarketu, wkłada do koszyka chleb, ser, mięso. Prawie nigdy nie czyta składników, nie dowiaduje się gdzie i z jakich surowców produkty te zostały zrobione. Może więc mądre zakupy uznajmy za działanie doraźne? W każdym razie, za pierwszy krok.

.

Czy dieta proponowana przez profesora jest skuteczna? Czy są na to dowody naukowe?

Książka „Z rakiem walczy sie przy stole” nie jest Biblią. Tu nic nie podaje się do wierzenia. Każda teoria jest udokumentowana poważnymi, najnowszymi badaniami, a prowadzi się ich na świecie coraz więcej (w końcu, mamy do czynienia z epidemią…). Właśnie te najnowsze badania potwierdzają, że stosowanie diety ubogiej w mięso jest korzystne dla zdrowia, a w szczególności zapobiega powstawaniu nowotworów i chorób serca. Badania na ten temat prowadzone są nieprzerwanie przez Fundacje Umberto Veronesiego. I niestety, dla lubiących tłusto pojeść wynika z nich zła wiadomość: kto je mniej i po wegetariańsku, żyje dłuzej i w dobrym zdrowiu. 

.

Rozmawiał Jakub Napoleon Gajdziński

Komentarze