Każdy kucharz i miłośnik dobrej kuchni, przygotowując dania z amarantusem ekspandowanym, może dowolnie puszczać wodze fantazji, by efektami kulinarnymi zaskoczyć nie tylko zaproszonych do stołu gości, ale czasem nawet samego siebie!

5Amarantus to wciąż zdecydowanie zbyt słabo znane zboże, które może być wykorzystane w kuchni na wiele sposobów. Dysponując amarantusem w postaci nasion, mąki czy nasion ekspandowanych (wytwarzanych tak jak popcorn) można przygotować dania na każdą porę dnia. Łatwo i szybko przyrządzimy pełnowartościowe śniadanie, pożywną i niezbyt pracochłonną zupę, czy wykwintną kolację z piekarnika.

Zacznijmy od źródła

Nasiona amarantusa są podstawowym surowcem, w żaden sposób nieprzetworzonym technologicznie, po ugotowaniu mogą być używane samodzielnie jak kasza lub w połączeniu z każdym rodzajem ziaren zbóż.

Najlepiej wykorzystać nasiona amarantusa we wszystkich sprawdzonych przepisach z zastosowaniem kaszy jaglanej lub gryczanej, jako całkowity lub częściowy zamiennik. Szczególnie proste jest zastąpienie amarantusem kaszy jaglanej, która wyglądem i sposobem przygotowania jest najbardziej do niego zbliżona.

Zawsze zalecamy, aby zaczynać od dodania niewielkich ilości (do 10%), aby później metodą prób i błędów zwiększać ilość amarantusa do proporcji, która nie sprawi problemów z przyrządzaniem i będzie smakować. Im więcej go dodamy, tym więcej potrawa zyska na wartości odżywczej.

Mąka amarantusowa

3Mąka może być wytwarzana z surowych lub prażonych nasion amarantusa, np. marka Amarello. Najprostszym zastosowaniem mąki amarantusowej jest użycie jej jako dodatku do ciast chlebowych, w których powoduje przyspieszenie procesu fermentacji, poprawę cech fizycznych pieczywa, a szczególnie jego objętości oraz przedłużenie świeżości.

Jeśli chcemy wzbogacić chleb w białko, błonnik, magnez, żelazo i inne składniki odżywcze warto stosować mąkę amarantusową, która zawsze jest mąką z pełnego przemiału, czyli pełnowartościową. Amarantus w chlebie, który jest podstawowym składnikiem codziennej diety, to najczęstszy sposób zastosowania mąki przez osoby uczulone na gluten.

Warto zatem wprowadzić tę mąkę jako stały dodatek do wszystkich mąk i mieszanek stosowanych do różnych wypieków, zup typu krem, sosów, placków, itp.

Amarantus ekspandowany

2Amarantus ekspandowany ma bardzo delikatny własny smak i zapach, a jednocześnie zdolność „podporządkowania” się pod względem smakowym innym surowcom i dodatkom, w związku z tym możemy wykorzystać go do komponowania przeróżnych potraw. Użycie np. cukru lub nie, decyduje o tym, czy otrzymamy słodki deser lub ciastko, czy bazę do sporządzenia pieczywa na śniadanie lub kotlecika na obiad. Obie opcje mogą być dalej modyfikowane przez dodanie przypraw ziołowych lub składników bogatych w białko, które spowodują, że potrawa będzie bardziej pożywna. Liczba pomysłów jest tutaj naprawdę nieograniczona. Jest to więc nie tylko najbardziej wartościowe zboże, ale jednocześnie wdzięczny surowiec kulinarny.

Każdy kucharz i miłośnik dobrej kuchni, przygotowując dania z amarantusem ekspandowanym, może dowolnie puszczać wodze fantazji, by efektami kulinarnymi zaskoczyć nie tylko zaproszonych do stołu gości, ale czasem nawet samego siebie. Bez wątpienia amarantus powinien znaleźć się w każdej kuchni i na każdym stole, dodając zdrowia oraz satysfakcji kulinarnej zawodowym i domowym kucharzom.

Po więcej zapraszamy na profil Odkrywamy amarantus, na którym znajdziecie mnóstwo przepisów i inspiracji do gotowania!

 

 1

.

.

.

Dokonywanie zasadniczych zmian procesu produkcyjnego w

EKOPRODUKT Marek Kubara s.j. z Częstochowy

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013

Komentarze