W kuchni polskiej w bardzo wielu miejscach spotkamy się z kwaśnym smakiem. Jest to jeden z elementów, który odróżnia nas od innych. Kwasówka to zupa pochodząca z regionu Kujaw wykorzystująca powstałe w wyniku fermentacji kwasy.
Gospodynie by nie marnować powstałego pod wpływem kiszenia kwasu przygotowywały specjalną zupę kwasówkę. Zupa idealnie reprezentuje jeden z typowo polskich smaków, czyli kwaśny. Kwasówka jest dość prosta w przygotowaniu, a smakuje najlepiej na drugi dzień. Danie obowiązkowo podajemy z ziemniakami oraz jajkiem na twardo.
Żur jest głównym składnikiem dania, który jest przyrządzany na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielany mlekiem albo śmietaną, lub przygotowany w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.
.
Składniki:
- 100 ml żuru
- 200 ml kwasu z kapusty kwaszonej
- 600 ml wywaru warzywnego
- 20 g suszonych grzybów
- 20 g masła
- 1 g mąki owsianej
- sól i pieprz
- 2 ugotowane na twardo jajka
- puree z ziemniaków
.
Sposób przygotowania:
Grzyby namaczamy przez noc. Następnie w tej samej wodzie gotujemy. Ugotowane kroimy w słupki, natomiast wywar łączymy z kwasem z kapusty, żurem i wywarem warzywnym. Z mąki i masło robimy zasmażkę, którą zagęszczamy zupę. Dodajemy grzyby, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Podajemy z ziemniaczanym puree oraz jajkami.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura