Jedzenie w literaturze i sztuce

Laleczka

A co jedli bohaterowie Twojego dzieciństwa?

Od zarania dziejów jedzenie nieodłącznie towarzyszy świętowaniu. W Polsce suto zastawione stoły szlacheckie i uczty były jednym z ważniejszych elementów obyczajowości szlacheckiej. Wystawność, obfitość potraw, przepych stołu, liczbę uczestników zauważali przebywający na dworach magnackich nawet obcokrajowcy. Słynne przysłowie ‘Za króla Sasa jedz, pij i popuszczaj pasa’, a także legendy krążące wokół uczty Bolesława Chrobrego na cześć cesarza Ottona III nie pozostawiają wątpliwości. Od najdawniejszych już czasów, Polacy przykładali wielką wagę do spożywanego jedzenia. Zwyczaje i tradycje przekładają się często na sposób postrzegania świata. Artyści uwieczniali słynne uczty na swoich obrazach lub pisali o nich w swoich dziełach jak np. Adam Mickiewicz, którego opisy uczt zachowały się w największym dziele wieszcza, Panu Tadeuszu. Współcześni ‘artyści’ – reżyserowie i twórcy bajek przekładają rzeczywistość na filmowe i kreskówkowe scenariusze. I choć 5 listopada nie kojarzy się nam z bajkowymi krajobrazami za oknem, to właśnie dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Postaci z Bajek!

Co jedli najsłynniejsi bohaterowie polskich i znanych w Polsce bajek? Czy ich ulubione produkty należały do zdrowych i co najważniejsze, czy można je znaleźć na portalu Smaki z Polski?

Najsłynniejszy amator ‘małego co nieco’ to Kubuś Puchatek. Stworzona przez pisarza A. Milne postać nie rozstawała się z pękatą baryłką miodu. Ulubionym zajęciem bohatera było jedzenie miodu. W jednej z rozmów z Prosiaczkiem padają słowa ukazujące całą istotę życia Kubusia:

„Powiedz, Puchatku – rzekł wreszcie Prosiaczek – co ty mówisz, jak się budzisz z samego rana?
– Mówię: „Co też dziś będzie na śniadanie?” – odpowiedział Puchatek. – A co ty mówisz, Prosiaczku?
– Ja mówię: „Ciekaw jestem, co się dzisiaj wydarzy ciekawego”.
Puchatek skinął łebkiem w zamyśleniu.
– To na jedno wychodzi – powiedział”.

Kolejnym bohaterem jest Miś Uszatek, który wśród dzieci propagował bardzo pożywny posiłek – owsiankę. Znienawidzona przez większość z nich, małemu misiowi bardzo smakowała. Może jednak wmawiał to sobie, aby szybciej wyrosnąć na groźnego niedźwiedzia, gdyż owsianka ma same zalety : skrobia, białko, węglowodany, związki mineralne i witaminy.

Uszatek miś

Miś uszatek uwielbiał owsiankę

Mama Muminka na każde zmartwienie gotowała dla swojej rodziny oraz przyjaciół zupę dyniową. Pomysł ten uważam, za wyśmienity prawie tak samo wyśmienity jak zupa dyniowa, polecana przez Smaki z Polski! Można ją znaleźć klikając na ten link: zupa dyniowa – przepis. Dla fanów Muminków oraz dyniowych wspaniałości polecamy krotki odcinek o ogromnej dyni w ogrodzie Muminków: https://www.youtube.com/watch?v=JLq96hJJXPk

Czeski Krecik gustował raczej w owocach i warzywach. Jadł arbuzy,  gruszki, ale  lubił także  słodycze. Na urodziny przyjaciół jadł tort i lizaki. Małą Myszkę leczył rumiankiem, a chorego orła karmił najlepszymi kiełbasami.

Ostatnim bajkowym przykładem może być Smok Wawelski. Jednak jedzenie baraniny nie wyszło mu na dobre. Na portalu Smaki z Polski postaramy się, żeby nasze przepisy na dania z baraniny były mniej wybuchowe.

Komentarze