Borówka czarna znana jest już od starożytności. W swoich pismach wspominają o niej już Dioskurydes, grecki lekarz i botanik, który żył w czasach cesarza Nerona i wsławił się podróżami po całym Basenie Morza Śródziemnego. Podczas swoich wypraw poszukiwał niezwykłych roślin, by następnie leczyć nimi swych pacjentów. O borówce rozpisywał się również Paracelsus, a właściwie Phillippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim, zwany również „ojcem nowożytnej medycyny”.

Choć borówka nigdy nie zrobiła prawdziwej „kariery” na południu Europy, była niezwykle ważna dla Słowian i innych ludów zamieszkujących północną Europę. W medycynie ludowej służyła jako remedium na biegunkę oraz dyzentrię (ostra choroba zakaźna jelit). Zalecano ją również przeciwko owsikom i glistom. Indianie wierzyli, że borówka jest w stanie uleczyć każdą dolegliwość. Gdy nie znano jeszcze antybiotyków, czarnymi jagodami leczono tyfus oraz polio i gronkowca. 

Jednak dopiero w XX wieku czarna jagoda stała się naprawdę ważna dla świata. Borówka została wtedy użyta przez Rasputina by powstrzymać krwotoki chorego carewicza Aleksego. Dzięki temu Rasputin zyskał sympatię dworu Mikołaja  i ogromny wpływ na losy całej Rosji.

Można zatem śmiało powiedzieć, że czarna jagoda to jedna z najpotężniejszych roślin świata. Jak się za chwilę okażę, nie tylko z uwagi na swój udział w historii.

.

Borówka czarna – właściwości

Czarna jagoda, dzięki wysokiej zawartości garbników, uszczelnia błony śluzowy żołądka oraz neutralizuje szkodliwe produkty przemiany materii i spowalnia ruchy robaczkowe jelit. Sok z dzikiej jagody określa się mianem „antidotum” na wszelkiego rodzaju zatrucia, ponieważ świetnie wychwytuje wszelkie toksyny. 

Choć to borówka amerykańska jest skuteczniejsza w walce z nowotworami, to czarna jagoda o wiele lepiej spisuje się w walce z bakteriami i wirusami. 

Napary z suszonych owoców borówki działają uspokajająco i przeciwbólowo. Syropy na bazie dzikiej jagody pomogą każdemu, kto ma problemy z kaszlem lub infekcjami układu oddechowego.

.

Obojętnie, jak jagody będą wykorzystywane, przed użyciem koniecznie trzeba je dokładnie umyć. Mogą być bowiem źródłem zakażenia bąblownicą, groźną chorobą pasożytniczą, wywoływaną przez bąblowca – tasiemca wieńcogłowego. Larwy bąblowca najczęściej  roznoszą  lisy – ostrzega mgr Elżbieta Lejbrandt, kierownik Oddziału Nadzoru Epidemiologii z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Warszawie.

.

To nie wszystko. W czarnej jagodzie znajdziemy również procyjanidy, antocyjany, wiele dobrych  kwasów, duże ilości cukrów oraz pektyny. Oprócz tego nie zabraknie również witaminy C, tych z grupy B, karotenoidów, prowitamimy A oraz soli mineralnych. 

Borówki łagodzą również bóle brzucha i nudności. Wpływają korzystnie na wzrok, układ krążenia, rozszerzają naczynia wieńcowe, uszczelniają ściany naczyń włosowatych oraz wspierają regenerację przewodu pokarmowego (po zapaleniach lub zakażeniach). 

Warto pamiętać również o tym, że liście czarnych jagód także są bardzo zdrowe. Posiadają nie tylko sole mineralne, ale również garbniki, antocyjany, procyjanidy, flawonoidy oraz irydoidy. Nie zapominajmy również, że obniżają poziom cholesterolu i obniżają stężenie cukru we krwi chorych na cukrzycę.

.

Borówka czarna – zastosowania

Najlepszym miesiącem na zbieranie jagód jest lipiec. To właśnie teraz dzikie jagody są w pełni dojrzałe. Jeśli zamierzamy przeznaczyć owoce na przetwory – soki, konfitury, dżemy – najlepiej zrobić to szybko. Czarne jagody są nietrwałe i szybko się psują (nie wytrzymają dłużej niż 1-2 dni nawet przechowywane w lodówce). No chyba, że zamierzamy je zamrozić – możemy to spokojnie zrobić, ponieważ odmrożone borówki nie tracą ani smaku, ani swych walorów zdrowotnych. 

Jeśli zamierzamy zbierać również liście należy pamiętać, aby zrobić to dopiero pod koniec owocowania. Nie trzeba przypominać, że zbieramy jedynie zielone liście. 

Różnego rodzaju preparaty, od kosmetycznych po dietetyczne, dostaniemy również w aptece. Wystarczy zapytać!

.

Przepis na sok z czarnych jagód

Składniki

  • Jagody – 1kg
  • Cukier (lub miód pszczeli) – 40 dag
  • Woda

.

Sposób przygotowania

Jagody zalewamy 1/4 szklanki wody i dodajemy miodu (lub cukru). Gotujemy a następnie przez 10 – 15 minut trzymamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszamy. Przecieramy przez sito, wlewamy do butelek, pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Gotowe! Pijemy po trzy łyżki soku w szklance wody. 

.

Smacznego

Klaudia Bąk

.

P.S. A Wy co robicie z czarną jagodą? Podzielcie się przepisem!

.

Komentarze