Po polsku cydr nazywany jest jabłecznikiem. Produkowało się go na naszych ziemiach od bardzo dawna. Ma od 2 do 7% alkoholu i najlepiej smakuje schłodzony. Jeśli chcemy możemy otrzymać cydr zwykły lub musujący, który otrzymujemy dzięki dodaniu do butelek cukru. Drożdże i pożywkę można bez problemu kupić w sklepach winiarskich lub przez internet.

Jest on szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, północnej Francji, Belgii, Irlandii i na Litwie. Od początku XIX wieku. jest również produkowany w Polsce.

.

Odwiedź również naszą stronę! KLIKNIJ

.

Cydr jest napojem alkoholowym, przez przefermentowany sok z dojrzałych jabłek, o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu. Wytwarzany przez fermentację moszczu jabłecznego w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji.

.

Dowiedz się więcej o cydrze! KLIKNIJ!

.

Odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie.

.

Składniki

  • 15 kg jabłek
  • drożdże do cydru
  • pożywka
  • cukier

.

Sposób przygotowania

Wyciskamy sok z jabłek. Podobno najlepsze jest zestawienie 40% kwaśnych i 60% słodkich. Sok przelewamy do butli, dodajemy drożdże i pożywkę. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce do fermentacji burzliwej. Następnie na tydzień przenosimy butle w chłodne miejsce, gdzie odbędzie się fermentacja cicha. Po tym czasie przelewamy nasz sok do butelek 0,5 litrowych, dodajemy łyżeczkę cukru, zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce np. do piwnicy na 3 tygodnie.

.

cydr dobroński 2

Komentarze