Piwo zamiast wody

Pole żyta

Piwo zapobiega namnażaniu się chorobotwórczych bakterii

Piwo to chyba najstarszy ze znanych nam napojów alkoholowych na świecie, gdyż warzone było już w starożytności.  Było ono  spożywane nawet częściej niż woda, lecz nie ze względu na kaprys lub walory smakowe (choć to pewnie też),  ale z takiego  powodu, że w piwie zawartość alkoholu i niska  wartość pH zapobiegały namnażaniu się chorobotwórczych bakterii, czego nie można powiedzieć o wodzie w tamtych czasach. Bezpieczniej zatem było zamiast wody wypić piwo.

.

Dzienna dawka piwa

Zanim jednak zacznę wymieniać jego zalety, muszę zaznaczyć, że z najnowszych badań wynika, iż codzienne spożywanie dużych ilości piwa lub innego alkoholu działać będzie niekorzystnie na nasz organizm. Za dopuszczalną dzienną dawkę alkoholu dla mężczyzny przyjęto 30 mg czystego alkoholu etylowego, zaś dla kobiety odrobinę mniej, bo 20 mg.  Bezpieczną dzienną  dawką dla kobiet będzie więc  małe piwo, zaś dla mężczyzn – duże piwo.

.

Piwo uspokaja

Piwo w kuflu

Jedno małe piwo dla kobiety i jedno duże dla mężczyzny to zdrowa, dzienna dawka piwa.

Zaletą piwa nie jest tylko jego smak. Zawiera ono dużą ilość składników mineralnych m.in. magnezu i potasu, które w piwie znalazły się przez dodatek słodu. W piwie znajdziemy również witaminy z grupy B. Zawartość tej witaminy jest wyższa w piwach niefiltrowanych, dlatego polecam piwa z mniejszych regionalnych browarów, gdzie produkcję prowadzi się nie z koncentratów a według starych receptur. Warto też zwrócić uwagę na zawartą w piwie lupulinę, związek pochodzący z szyszek chmielu. Lupulina ma działanie uspokajające, w większych dawkach nasenne. Piwo więc ponieważ posiada małą dawkę lupuliny będzie na nas działało lekko uspokajająco.Przede wszystkim pamiętajmy, że piwo jest napojem dość kalorycznym, bo jedno duże piwo (500ml) to około 250 kcal. Nie można więc traktować go jako lekkiego napoju, lecz trzeba wliczać w codzienny bilans kalorii.

.

Klaudia Bąk

Komentarze