.

Będzie więc Robert Makłowicz, Paweł oraz Hanna Lisowie, Krystian Szopka oraz Ela (Ewa?) Michalska. Jacy jeszcze goście zostali zaproszeni?

Jak co roku będzie z nami Piotr Bikont – reżyser, autor wielu książek nie tylko o kuchni. Będzie Paweł Loroch – redaktor naczelny Jem Radia, Grzegorz Łapanowski znany z Top Chefa,. Poza tym oczywiście sporo historyków, wielu szefów kuchni. Jestem przekonany, że zawita do Poznania sporo ludzi z branży Festiwal ten przez ostatnie 9 lat (bo jest to już 9. Edycja festiwalu) stał się fantastycznym nieformalnych spotkań, podczas którego toczone są dyskusje na temat polskich kulinariów.

.

Jakie konkursy przygotowano dla uczestników festiwalu?

Jeden z nich to konkurs zatytułowany „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Mamy to szczęście, że wielkopolska edycja tego konkursu odbywa się już od 7 lat na festiwalu dobrego smaku. To doskonała okazja, aby poznać niezwykle ciekawych kucharzy z całego regionu. Przyjeżdżają tu gospodarstwa agroturystyczne, czy Koła Gospodyń Wiejskich, aby pokazać swoje najlepsze produkty. Konkurs ten odbędzie się 14 sierpnia.

Dwa dni później odbędą się dwa konkursy. Jeden z nich jest najważniejszy – mam tu na myśli polską nalewkę roku. Jest to największy turniej domowych nalewek w Polsce.

.

Festiwal Dobrego Smaku

Organizujemy konkurs na polską nalewkę roku. Jest to największy turniej domowych nalewek w Polsce. fot. www.festiwaldobregosmaku.pl

.

Czy każdy może się do niego zgłosić?

Do udziału zgłaszać mogą się osoby, które w domu same wytwarzają nalewki. Co roku sprawdzamy około 100 nalewek. Jest to niełatwe zadanie dla jury które w ciągu kilku godzin musi skosztować wszystkich zgłoszonych nalewek i ogłosić werdykt. Swoje nalewki do konkursu zgłaszają pasjonaci z całej Polski

Jest jeszcze jeden konkurs, który organizujemy w tym roku po raz pierwszy we współpracy ze starostwem powiatowym w Poznaniu – Smak Powiatu Poznańskiego.

Powiat poznański to 17 gmin, które okalają Poznań, czyli dość spory teren. Jest tu mnóstwo fantastycznych producentów genialnej jakości żywności. Chcemy ich pokazać, chcemy o nich mówić oraz nagrodzić najlepsze produkty.

.

Ilu ludzi przyciągnie festiwal?

Jest to dość trudne pytanie. Jeżeli pogoda dopisuje, to szacujemy, że każdego dnia na festiwalu zjawia się około 20 tysiący osób. Jeżeli natomiast pada – niewiele mniej. Można więc powiedzieć, że co roku festiwal przyciąga od 60 do 80 tysięcy odwiedzających.

.

Skąd taka inicjatywa?

Zależy nam na tym, aby festiwal ten nie był tylko świętem jedzenia, fiestą obfitości. Chcemy nim pokazywać, że kuchnia i kultura stołu to bardzo ważny element kultury narodów, grup etnicznych, wspólnot, ich dziedzictwa i historii. Takie myślenie o kuchni jest trochę lekceważone. Myśląc o kulturze, myślimy o malarstwie, teatrze czy muzyce poważnej. Kultura stołu jest równie ważna jak wszystkie wymienione przeze mnie przed chwilą rzeczy. Chcemy pokazywać, że kuchnia i kultura stołu są ważnym elementem naszego codziennego życia Każdą osobę zainteresowaną zapraszam na naszą stronę internetową,  gdzie znajduje się aktualny program oraz możliwość zapisów na poszczególne wydarzenia.

 

Rozmawiała Anna Białka

 

 

Komentarze