Burak to jedno z moich ulubionych warzyw. Nie przepadam za buraczkami takimi zwykłymi, podawanymi jako dodatek do obiadu, za to wykorzystanie buraka w takim przepisie, to jest to! Spróbujcie,a odkryjecie całkowicie nową teksturę i smak tego popularnego warzywa.

.

Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. A jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich bogactwa, niech pije surowy sok z buraków. Buraki nie są bogatym źródłem żelaza, za to są wspaniałym środkiem krwiotwórczy, dawno uznanym przez medycynę naturalną. Burak zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.

.

Składniki:

Wywar z wędzonych udek:

  • dwa udka wędzone
  • marchewka
  • por, część zielona
  • pietruszka
  • dwa ząbki czosnku

.

Dodatkowo do zupy:

  • 8 dużych buraków, obranych pokrojonych w kostkę
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • łyżka octu z wina musującego
  • łyżka śmietany 12%

.

Do makaronu:

  • 100 gram mąki pszennej TYP550
  • jajko
  • łyżeczka oliwy
  • duża szczypta soli

.

Sposób przygotowania:

1. Udka obieramy ze skóry, i ściągamy zbędny tłuszcz, zalewamy dwoma litrami wody i z obraną marchewką, pietruszką i czosnkiem oraz porem gotujemy około godziny. Przelewamy przez sito.

2. Buraki wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy sól, pieprz, cukier i ocet.
Miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy śmietanę i znów miksujemy. Zupa powinna być gęsta.

3. Możecie zrobić większą ilość makaronu. Zasada jest taka, że na 100 gram mąki dajecie jedno jajko.

4. Mąkę przesiewamy z solą, wbijamy do środka jajko i zaczynamy zagniatać dodając oliwę. Zagniatamy około 8 minut, aż ciasto stanie się twarde, zbite i jednolite. Odstawiamy je na godzinę (nie do lodówki) zawinięte w folię spożywczą.

5. Ciasto rozwałkowujemy na dobrze posypanym mąką blacie na cienki placek, posypujemy mąką, zwijamy w rulon i kroimy na centymetrowe paski. Makaron powinien trochę przeschnąć. Zostawiamy go na blacie posypanym mąką na około godzinę.

5. W gotującej, osolonej wodzie wystarczy mu 5-7 minut. Po odcedzeniu nie zalewamy go zimną wodą, a skrapiamy oliwą.

 .

Nieba w ustach!
baRepas

Komentarze