Pierwszy gość w Karczmie Smaków

Marek Grądzki

Marek Grądzki z jedną ze swoich kóz

Naszym pierwszym gościem będzie pan Marek Grądzki jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszych, serowar w Polsce. Jest jedynym z imienia i nazwiska producentem wymienianym przez Wojciecha Modesta Amaro, właściciela jedynej Gwiazdki Michelin w Polsce. Przez zarząd hotelu Sheraton został wybrany jedynym dostawcą sera do hoteli tej sieci w Europie. Z jego wyrobów korzysta także rzesza młodych i uzdolnionych polskich kucharzy, którzy szlify zdobyli w restauracjach z Gwiazdkami Michelin a teraz sami zakładają swoje lokale w Polsce. Jednocześnie jest to również jeden z producentów, którego przetwory będziecie mogli kupić w sklepie Smaki z Polski, który już niedługo zostanie otwarty!

Pan Marek Grądzki jest również autorem jedynego w Polsce sera dojrzewającego do… piwa. Opowie o nim w jutrzejszej Gawędzie!

W rozmowie z portalem Smaki z Polski Marek Grądzki opowie o tym jak rozpoznać dobry ser, czym się kierować przy kupnie, jaki ser wybrać do słodkiego a jaki do wytrawnego. Wytłumaczy jak powstała jego produkcja serów i jak się odbywa. Opowie o różnicy między jego serami a tymi ze sklepu. Oto, krótki fragment.

„Po czym poznać dobry dojrzewający ser?

O dobrym serze świadczą przede wszystkim konsystencja, smak oraz skórka. Dobry ser poznaje się po elementach, które go tworzą. Po pierwsze: skórka a pod nią ciemniejsza warstwa, która nazywa się „paznokieć” i wreszcie jądro sera. Zaczynając od tyłu trzeba powiedzieć tak: jądro musi być jasne, paznokieć powinien być ciemniejszy od jądra, a jaśniejszy od skórki. Ta z kolei musi być twarda, mocna i nie powinna być popękana.”

 

Oprócz Gawędy w Karczmie Smaków w tym tygodniu czekają nas jeszcze: rozmowa z birofilem, dwa odcinki kuchni dawnych Słowian i roli pożywienia w ich kulturze duchowej, omówienie kolejnych browarów i ich piw a także reportaż z tematu produkcji własnego piwa.

 

Serdecznie zapraszam

Jakub Napoleon Gajdziński

redaktor naczelny portalu Smaki z Polski

Gawędy w Karczmie Smaków? Co to takiego?

Karczma

Karczma Smaków to wirtualna przestrzeń spotkań z gwiazdami polskiej kuchni.

Gawędy w Karczmie Smaków to jedna z dwóch najważniejszych kategorii portalu Smaki z Polski. Zdrowa żywność, polskie tradycyjne produkty, lokalne przetwory to nie wszystko o czym mówi nasz portal o żywności. Nasi redaktorzy jeżdżą po kraju, żeby spotykać się z prawdziwymi gwiazdami polskiej kultury kulinarnej. Rozmowy, które z nimi przeprowadzamy mają za zadanie nie tylko przybliżyć Tobie kuchnie przez duże K, ale również pokazać prawdziwą magię świata kulinarnego.

Karczma Smaków to wirtualna przestrzeń spotkań z autorytetami kuchennymi, których wiedza w żaden inny sposób nie jest dostępna. Zdziwiłbyś się gdybyś wiedział ile gwiazd świeci na nieboskłonie polskiej kuchni współczesnej. Mistrzowie gotowania zabiorą Cię w szaloną podróż po aspektach żywności o których do tej pory nawet nie słyszałeś. Hasło zdrowa żywność już nigdy nie będzie tym samym, czym było wcześniej.

Wchodząc do Karczmy Smaków i przysłuchując się prowadzonym wewnątrz gawędom musisz się przygotować na przewartościowanie swojego kulinarnego świata. Od dłuższego czasu zapewne przeczuwałeś, że ze światem gotowania jest coś nie tak. Podskórnie czułeś, że lokalne przetwory czy polskie tradycyjne produkty, którymi nas karmią są w dziwny sposób podejrzane.

Zapewne zdarzało Ci się myśleć o jedzeniu jako jednej z najzwyklejszych czynności, pozbawionej finezji czynności na którą jesteś skazany. Byłeś tak blisko prawdy. Drzwi do Karczmy Smaków stoją przed Tobą otworem. Możemy zaproponować Ci prawdę i tylko prawdę, i nic więcej. Wybór należy do Ciebie.

Komentarze