Polewka smakiem przypomina odrobinę żurek, jest lekko kwaskowa i świetnie smakuje z wkruszonym do niej białym serem. 

Przez całe wieki mleko i podstawowe wyroby z mleka były wytwarzane w gospodarstwach wiejskich i zużywane głównie dla potrzeb własnych tych gospodarstw. Dynamiczny rozwój miast  w XIX wieku i konieczność wyżywienia wzrastającej liczby ludności miejskiej, spowodowały, że  niezbędne stało się zaopatrzenie w mleko i wyroby z mleka mieszkańców miast. Zaczęła się rozwijać produkcja towarowa, transport i różne formy handlu mlekiem i jego wyrobami a po pewnym czasie również przetwórstwo, dzięki postępowi technicznemu i technologicznemu.

Historia polskiego mleczarstwa rozpoczyna się wraz z powstaniem pierwszych mleczarni, w ostatnich trzydziestu latach XIX wieku. Powstawały one przy bogatych dworach ziemiańskich, jako prywatne przedsięwzięcia czy ziemiańskie spółki a także jako chłopskie spółdzielnie. Powstanie spółdzielni było wydarzeniem dla miejscowości, jak również dla całej okolicy. Z inicjatywy spółdzielców budowano drogi, domy ludowe, świetlice. Istnienie spółdzielni podnosiło poziom życia otoczenia, tak ekonomiczny, jak kulturalny, oświatowy, zdrowotny.

.

Składniki

  • 1 litr zsiadłego mleka
  • 0,5 l wody
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • sól

.

Sposób przygotowania

Wodę gotujemy, mleko starannie roztrzepujemy z mąką. Odstawiamy  z ognia gotującą się wodę, wlewamy do niej mleko z mąką i starannie mieszamy, aby nie było grudek. Ponownie stawiamy na ogniu i ciągle mieszając, gotujemy, bacząc przy tym, czy się nie przypala. Solimy do smaku.

.

Smacznego!

Opracował: DB

Źródło: Hanna i Paweł Lisowie, „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”

Komentarze