Prezentujemy pyszną, polską kanapkę ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Kto przecież nie lubi tego smaku?
Nie ma chyba nic prostszego co smakowałoby równie dobrze jak świeży, wiejski chleb z dodatkiem smalcu i ogórków kiszonych. Nikogo nie trzeba do tego przekonywać! Zatem do dzieła!
Smalec jest tłuszczem zwierzęcy wykorzystywanym w sztuce kulinarnej do przyrządzania potraw, jak również bezpośredniego spożywania. Głównym składnikiem smalcu są tłuszcze, wśród których przeważają te, które zawierają kwasy nienasycone. Udział nienasyconych kwasów tłuszczowych zależy od paszy, którą były karmione zwierzęta, z których wytopiono smalec oraz od sposobu wytapiania. Oprócz tego smalec zawiera zwykle także niewielkie ilości cholesterolu oraz ślady soli mineralnych i fragmenty tkanek zwierząt, z których został wytopiony. Dotyczy to zwłaszcza smalcu ze skwarkami.
Kiszony ogórek jest produktem podawanym do obiadu jako dodatek do ziemniaków, jako składnik sałatek czy też kanapek. Czasem są stosowane jako zakąska do wódki i śledzia w oleju z cebulą. Są podstawowym składnikiem zupy ogórkowej.
Pajda chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem jest najlepsza na zakąskę.
.
Składniki:
- chleb pełnoziarnisty
- smalec
- ogórek kiszony
.
Sposób przygotowania:
Chleb kroimy, następnie smarujemy smalcem. Na wierzch układamy plastry ogórka kiszonego.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura