Dobra na przeziębienie oraz bolące gardło. Nalewka malinowa świetnie rozgrzewa w chłodne dni, a do tego ma ładny zapach i przyjemny smak.
Często na przeziębienie robimy herbatę z sokiem malinowym, jak jednak dowodzą naukowcy taka herbata wiele nam nie pomoże, gdyż nie pod wpływem wysokiej temperatury maliny tracą swoje właściwości. Co innego w przypadku nalewki, która poza swoim dobrym wpływem na nasz organizm ma świetni zapach i delikatny, pyszny smak.
Maliny to pyszne, soczyste i aromatyczne owoce. Cenione przez dietetyków i zielarzy, bowiem maliny zawierają sporo witamin i minerałów. Maliny posiadają magnez, wapń i żelazo na czele, a także wiele innych wartościowych dla zdrowia substancji. Stosowane są również często jak truskawki.
Więcej na temat domowych sposobów na przeziębienie.
.
Składniki:
- 1 kg malin
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- 350 g cukru
.
Sposób przygotowania:
Owoce oczyścić, pozbawić ogonków, wrzucić do słoika i lekko zgnieść. Dodać cukier, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Co jakiś czas potrząsnąć. Powstały sok przelać do innego naczynia, wymieszać ze spirytusem i włożyć do lodówki. Do owoców wlać wódkę, zamieszać i odstawić na 3 tygodnie, co jakiś czas potrząsając. Następnie zlać nalewkę i pomieszać z sokiem ze spirytusem. Przelać do butelek i odstawić na 6 miesięcy w chłodne, ciemne miejsce.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura