Domowe praliny czekoladowo-orzechowe z sercem porzeczkowym, oblane białą czekoladą i posypane kokosem. Jeżeli jest ktoś, kto nie lubi czekolady, a skusi się spróbować tych pralinek, z pewnością się nawróci.

Gorzka czekolada , posiada wykwintny smak i cudownie poprawia humor, gdy dopadnie nas chandra. Ale to tylko niektóre powody, dla których warto jeść gorzką czekoladę. Okazuje się, że czekolada jest dobra na kaszel, nadciśnienie, brak energii, kiepską pamięć i brak koncentracji.

Właściwości czekolady sprawiają, że znalazła ona szerokie zastosowanie w kosmetyce. Czekolada w tabliczce jest pyszna i pełna magnezu, ale zawiera dużo kalorii, więc jedzona w większych ilościach powoduje tycie. Za to bez ograniczeń można używać jej w kosmetykach, które odżywiają, upiększają, a także… wyszczuplają i ujędrniają ciało.

Czarna porzeczka pchodzi z obszarów Europy i Azji o umiarkowanym klimacie. W Polsce występuje w stanie dzikim na całym niżu i w pasie wyżyn. Jest również pospolicie uprawiana. Inne nazwy porzeczki: smrodina, smrodynia, smrodyńki. Czarne porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne. 100 g czarnych porzeczek pokrywa bowiem prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. W tradycyjnej medynie ludowej owoce stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również artretyzmie czy reumatyzmie. Można je także stosować pomocniczo przy wypadaniu włosów, a nawet jako okłady na ślady po ukąszeniach komarów czy meszek.

.

Składniki:

  • pół kostki masła
  • gorzka czekolada tabliczka
  • suszone czarne porzeczki z syropu porzeczkowego; (suszone porzeczki namaczamy w spirytusie i cukrze minimum 48h przed spożyciem)
  • biała czekolada tabliczka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka cukru pudru do białej czekolady
  • dwie łyżki cukru pudru do masła
  • zgniecione w moździerzu orzechy włoskie

.

Sposób przygotowania:

1. Miękkie masło ubijamy 7 minut z cukrem.

2. Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej.

3. Gdy się przestudzi łączymy ją za pomocą miksera na wolnych obrotach z masłem.

4. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy.

5. Formujemy małe kulki, do środka wsadzając 1-3 porzeczki.

6. Wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.

7. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier i sok z cytryny. Intensywnie mieszamy, pozostawiając cały czas w kąpieli.

8. Odstawiamy na 5 minut.

 9. Wyciągnięte z zamrażarki praliny polewamy białą czekoladą.

10. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągamy praliny i obtaczamy je w kokosie.

11. Praliny gotowe, wystarczy je włożyć na 2-3 godziny do lodówki i można się zajadać!

.

 

Nieba w ustach!
baRepas

Komentarze