Zaczęło się w Grodzisku Żmijowiska

Śmiało można powiedzieć, że ta książka powstała w Grodzisku Żmijowiska, dzięki wsparciu i udziałowi naszych przyjaciół, współpracowników oraz żywemu zainteresowaniu odwiedzających Grodzisko gości i bywalców. Tam zostały wypróbowane niemal wszystkie zamieszczone tu przepisy, tam powstała większość fotografii, które nadają książce wyjątkową wartość. 

Z tego też powodu temat kuchni słowiańskiej przedstawiamy właśnie przez pryzmat Żmijowisk, wiedzy archeologicznej o tym miejscu, a także prowadzonych tam eksperymentów. Nie ma co ukrywać, że zaprezentowanie go w ramach bardzo konkretnej, wypracowanej wspólnie z wydawnictwem wizji książki stało się dla nas dużym wyzwaniem i nieraz wiązało się z trudnym poszukiwaniem kompromisów.

.

Mamy nadziej, że bogaty wybór przepisów usatysfakcjonuje tych, którzy chcą w kuchni słowiańskiej zasmakować. Nie nam jednak sądzić, czy próbie owej sprostaliśmy. Możemy tylko powiedzieć, że zapraszamy do lektury w poczuciu jak najlepiej wykonanej pracy.

.

Niech nam wybaczą wszyscy przyjaciele i współpracownicy, że odstąpimy w w tym miejscu od zwyczajowych imiennych podziękowań za udział w powstaniu tej publikacji, lista byłaby bowiem bardzo długa, a ryzyko pominięcia kogoś – zbyt wielkie. 

Wszystkim, którzy na to zasługują, próbowaliśmy okazać wdzięczność już na etapie wspólnych działań, a zaciągnięty dług pragniemy spłacić wierną przyjaźnią. 

Nie ma większego zawodowego szczęścia niż realizowanie zakładanych przedsięwzięć w gronie przyjaciół. Dotyczy to także powstania tej książki!

.

Hanna i Paweł Lisowie

Żmijowiska – Kazimierz Dolny

Książkę możesz kupić pod tym adresem: KLIKNIJ 

.

Interesuje Cię kuchnia dawnych Słowian? Weź udział w naszym konkursie i wygraj książkę: Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych Smaków

Komentarze