Jogurt naturalny nie zawsze kojarzy nam się z czymś wyjątkowo smacznym i ekskluzywnym. Jego smak jest bardzo charakterystyczny przez co nie wszyscy po niego sięgają. Bardzo szkoda, gdyż jogurt to dobry patent na zdrowie i piękną cerę
Jogurt naturalny jest dostępny w naszych sklepach przez cały rok, dlatego może z powodzeniem pełnić rolę odżywczego śniadania, być smacznym dodatkiem do dań głównych lub działać upiększająco na naszą skórę oraz włosy.
.
Idealny na włosy
Nie wszyscy wiedzą, że jogurt naturalny z powodzeniem pielęgnuje nasze ciało od wewnątrz jak i od zewnątrz. Dzięki dużej ilości witamin z grupy B jest ratunkiem dla suchych i zniszczonych przez codzienne suszenie i stylizację włosów. Jogurt naturalny ma silne właściwości nawilżające i wspomaga regenerację skóry głowy, o której pielęgnacji często zapominamy. Wystarczy dwa razy w tygodniu wmasować w nią jogurt , odczekać około 25 minut i dokładnie spłukać letnią wodą. Taki zabieg sprawdzi się jako domowa odżywka dla naszych włosów. Użyty do niego jogurt warto mieszać z miodem, by uzyskać dodatkowe nawilżenie. Ważne jest stosowanie nieodłuszczonego przetworu mlecznego, to on będzie zawierał wystarczającą ilość kwasu mlekowego, magnezu, potasu i wapnia.
.
Pomoc dla skóry
Również skóra twarzy skorzysta z dobroczynnych właściwości jogurtu. Ten mleczny wytwór świetnie sprawdzi się jako oczyszczający peeling. W połączeniu ze startym ogórkiem, cukrem lub miodem dokładnie oczyści skórę twarzy, nada jej ładny, świeży wygląd i widocznie wygładzi. Pamiętajmy o możliwości wystąpienia uczulenia, dlatego zawsze przed domowym zabiegiem upiększającym upewnijmy się, że nasza skóra na takie oczyszczenie zareaguje odpowiednio. Możemy to sprawdzić chociażby przez wmasowanie na kilka chwil peelingu w okolicach brody i sprawdzeniu stanu naszej skóry po zmyciu mieszaniny. Dla osób zmagających się z wypryskami najlepszym przepisem na pielęgnacje będzie wmasowanie na 5 minut jogurtu naturalnego w okolicach strefy T (czoło, nos, broda). Dzięki właściwościom antybakteryjnym wspomaga on walkę z niedoskonałościami skóry.
.
Odżywcza kąpiel
Każdy z nas po całym tygodniu czuje pewne zmęczenie i spięcie ciała. Nic nie zastąpi odpowiedniej ilości zdrowego snu, natomiast odpowiednio przygotowana kąpiel relaksująca również może dać zaskakujące efekty. Mleko i jego przetwory świetnie sprawdzą się jako naturalnie pielęgnujący dodatek do wody, którą przygotujemy do wanny. By uzyskać mleczną kąpiel wystarczy do ciepłej wody wlać opakowanie tłustego mleka. Dobrze sprawdzi się w tej roli również mleko z kartonika. Tak samo możemy dodać do kąpieli dwa duże opakowania jogurtu naturalnego. Koniecznie musimy pamiętać, by woda nie była zbyt ciepła. Gdyby tak było przetwory mleczne i mleko zwarzyłoby się. W przygotowaną mieszaninę zanurzamy się na około 10 do 15 minut. Im bardziej tłuste mleko, tym więcej jego nawilżających składników znajdziemy na skórze po takim zabiegu. To bardzo wskazane, gdy zwykłe kremy i balsamy nie dają nam takiego nawilżenia. Niektórym może przeszkadzać zapach mleka pozostawiony na skórze, dlatego warto wykonywać zabieg wieczorem by rano wziąć orzeźwiający prysznic.
.
Dobry dla wszystkich
Konieczne dla utrzymania zdrowia i urody jest zbilansowane odżywianie. Posiłki przygotowane z różnorodnych produktów zawsze można dodatkowo urozmaicić i zamiast ciężkiej śmietany do sałatki dodać jogurt. Wpływa od dobroczynnie na naszą florę bakteryjną przewodu pokarmowego i usprawnia trawienie. Przez dużą zawartość wapnia wzmacnia nasze kości całkiem niskim kosztem. Jogurt naturalny znalazł się na liście naturalnych probiotyków. Zawarte w nim baterie Lactobacillus zmniejszają produkcję gazów, w ten sposób pozbędziemy się wzdęć po posiłkach. Jogurt zawiera dużo białka, zjedzony na śniadanie w towarzystwie płatków owsianych z pewnością da nam uczucie sytości na kilka godzin. Dodatkową informacją jest fakt, że lepiej trawimy go niż mleko i rzadziej występują po nim mdłości. Pamiętajmy, że najlepsze jogurty naturalne to te zwykłe, niesłodzone i bez dodatku kandyzowanych owoców i płatków orzechów. Zawsze takie składniki możemy dodać sami, wtedy będziemy mieć pewność co spożywamy i w jakich ilościach.
.
Opracowała: Anna-Maria Stachowska