Chciałam was zachęcić do zabawy z pokrzywą i rozpowszechnienia jej niesamowitych właściwości. Oto zasady. Ja przekazuję swoje przepisy na wzmocnienie zdrowia i włosów – was z kolei proszę o opisanie w komentarzach, jak stosujecie pokrzywę lub do czego zachęciłam oraz udostępnienie treści artykułu swoim znajomym. W ten bardzo prosty sposób zorientuję się, ile osób udało mi się namówić na zainteresowanie tym pradawnym ziołem. 

To jest banalnie proste, a może nam się odpłacić po regularnym stosowaniu pięknymi włosami – mocnymi i lśniącymi. Naparem z pokrzywy płuczemy włosy w ostatniej fazie mycia. Później nie nakładamy odżywki do spłukiwania. Płukanie odwarem z korzeni pokrzywy ma jeszcze większy wpływa na wypadanie włosów. Warto spróbować, ale pamiętajcie, by nie płukać naparem ze świeżej pokrzywy, tylko suszonej. Świeża może nam zabarwić włosy na lekko zielony kolor. Można do płukanki dodać skrzypu, tylko należy pamiętać, że prawdopodobnie dodatek skrzypu nie będzie dobry dla włosów farbowanych – skrzyp dodatkowo wysusza włosy.

.

Kuracja pokrzywowa

Leczy: anemię, wzmacnia organizm, ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii, wskazane też przy problemach reumatycznych. Źródło: ziolowawyspa.pl

Polega na piciu przez 2 tygodnie soku z pokrzywy – po 2 do 3 łyżek dziennie – zwiększać do pół szklanki dziennie. Koło stodoły, w miejscu, gdzie leżał dawniej gnój mam piękny łan pokrzywy. Ścinam ją i robię sok na kilka dni, przez 3 dni może stać w lodówce. Po 3 dniach nowa partia soku. Wygląda zachęcająco, kolor na pewno przepiękny, a smak? No cóż, dorzucę trochę jabłka do sokowirówki. Teraz sprawy techniczne: Sok wyciskany w sokowirówce nie leci ciurkiem – pokrzywa to nie jabłko, ani marchew – ma małą zawartość wody w sobie. Z kilograma pokrzyw uzyskałam pół szklanki soku. Ten sok zostawiam do miodu, a resztę wytłoczyn zalewam wodą źródlaną z małą zawartością wapnia i magnezu i odstawiam na 2-3 godziny. Po tym czasie przecedzam, wyciskam – i oto mój sok gotowy. Jak już wspomniałam sok ma smak nie za ciekawy, jeśli będziecie chcieli zachęcić dzieci – nie sądzę, żeby pokochali ten smak, trzeba czegoś dolać. Pod koniec wygniatania, dorzuć do sokowirówki jabłek lub też dolej soku malinowego.

Leczy: anemię, wzmacnia organizm, ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii, wskazane też przy problemach reumatycznych

.

Miodek pokrzywowy

100 ml wyciśniętego soku z pokrzywy mieszam z 100 ml płynnego miodu. Jeśli nam się skrystalizował, wystarczy zanurzyć słoiczek w gorącej kąpieli wodnej, za 20-30 minut rozpuści się. Wymieszaj sok z pokrzywy z miodem i wlej do słoika, zakręć. Dla urozmaicenia smaku możesz też dodać do sokowirówki mięty.

Stosowanie: dzieci od 1-2 łyżeczek do 3 razy dziennie, dorośli 1 łyżkę do 3 razy dziennie.

Breja z pokrzywy w szklanej misce na drewnianym stole

Akcja „Polub pokrzywę” rozpoczęta! Źródło: ziolowawyspa.pl

Leczy: anemię, zmęczenie wiosenne, usprawnia pracę szpiku kostnego i śledziony, wzmacnia siły po ciężkich chorobach, poprawia krążenie

Gnojówka z pokrzyw do podlewania roślin

Aby uniknąć inwazji mszyc i przędziorków warto pryskać rośliny gnojówką z pokrzyw. Pokrzywy należy wrzucić do naczynia np 10-litrowego i zalać wodą, przykryć (wydziela niemiły zapach). Po 7-10 dniach gnojówkę rozcieńczamy w proporcji 1:10 i podlewamy, pryskamy rośliny z wyjątkiem strączkowych, cebuli i czosnku. Oprócz przepędzenia chorób, drobnoustrojów mamy efekt w postaci dostarczenia odpowiednich składników roślinom. Ścięte pokrzywy można umieścić też na rabacie pomiędzy ziołami – będą miały więcej olejku eterycznego. Pokrzywa jest rośliną wskaźnikową – rośnie tam, gdzie gleba jest zasobna w azot.

.

Zastosowanie w kuchni

Pokrzywę drobniutko pokrój i dodawaj do każdej zupy. Wysuszone liście zetrzyj w młynku (pulsacyjnie) i wsyp do słoiczka – posypuj kromki, dosypuj do potraw. Podaję jeden przepis na potrawę do jedzenia, mam nadzieję, że coś dorzucicie w ramach upowszechniania pokrzywy.

.

Szpinak z pokrzywy

Górne listki pokrzywy opłukaj, obgotuj kilka minut, aby było badziej aromatyczne, dodaj listki selera do pokrzywy lub szpinaku, szczawiu. Po obgotowaniu (3-5 minut) odcedź – wywar wypij, resztę drobno pokrój, dopraw czosnkiem, pieprzem, olejem. Jeśli dorzucisz trochę sera feta – smak uzyskasz bardziej zdecydowany.

.

Akcja „Polub pokrzywę” rozpoczęta!

.

Małgorzata Kaczmarczyk

Ziołowa Wyspa

Komentarze