O nadziejach naukowców pokładanych w lnie pisaliśmy już na naszym portalu. A czy znacie lecznicze właściwości siemienia lnianego?
Siemieniem lnianym nazywa się nasiona lnu. Len to jedna z najstarszych i najbardziej znanych nam roślin. Archeolodzy wykazują, że z lnu korzystano już ok. 6000 tyś lat temu. Nasi przodkowie nosili lniane ubrania a i Hipokrates wspominał już o leczniczych właściwościach siemienia. Znane są również właściwości oleju lnianego. Len wywodzi się z Bliskiego Wschodu.
.
Krótka historia
Wspomniany już Hipokrates przepisywał len swoim pacjentom, którzy mieli problemy z układem pokarmowym. Również lekarze, dla których Hipokrates był wzorem do naśladowania kontynuowali jego dzieło używając w leczeniu lnu. Pomagał on nie tylko w problemach trawiennych ale również w przypadkach kaszlu i problemów z drogami oddechowymi. Pierwsze dokumenty, w których można znaleźć zapiski o tej roślinie sięgają 650 lat p.n.e i datowane są na czasy starożytnych Greków i Rzymian. Lecznicze właściwości lnu podkreślał również Gandhi, który miał powiedzieć: „Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie, tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem”.
Len znany był również w średniowieczu a pisała o nim Hildegarda z Bingen. Chwaliła jego zalety nie tylko lecznicze. W średniowieczu bowiem zaczęto wykorzystywać len jako składnik kosmetyków. Polecano je osobom, których twarz pokryta była bliznami. Siemię miało rozjaśniać blizny.
.
Jak uzyskuje się siemię?
Jak już wspomniałam siemię lniane to po prostu nasiona lnu. Otrzymuje się je poprzez uprawę lnu zwyczajnego. Nasiona lnu mają płaski kształt i szarobrązową barwę. Jeżeli zalewa się je wodą pęcznieją i zwiększają swoją objętość. W kontakcie z wodą, wokół każdego ziarenka tworzy się warstwa charakterystycznego śluzu. Siemię obok olej lnianego to najbardziej popularne produkty uzyskiwane z lnu.
.
Właściwości siemienia
Len zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych omega. Tak dużą zawartością tego składnika mogą poszczycić się również ryby. Kwasy omega pomagają organizmowi w prawidłowej przemianie materii, a także obniżają cholesterol. W skład lnu wchodzi również błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Reguluje on pracę układu pokarmowego. Dlatego też, warto stosować len w przypadku zaparć czy biegunke. Błonnik usuwa również toksyny z naszego organizmu.
Nasiona lnu zawierają również duże ilości soli mineralnych takiej jak cynk, żelazo czy magnez. Witaminy, które możemy znaleźć w nasionach to przede wszystkim witamina E, ale również witaminy z grupy B. Śluzy roślinne, o których mowa już była wcześniej, a które zawarte są w lnie pomagają w łagodzeniu podrażnień układu pokarmowego.
Oprócz tego len wykorzystywany jest do walki z kaszlem, a także w leczeniu odmrożeń czy oparzeń. Jest również stosowany w dietach odchudzających.
.
Siemię lniane w kosmetykach
Oprócz właściwości zdrowotnych lnu, jest on również doceniany na polu kosmetycznym. Nasiona lnu możemy znaleźć bowiem w kosmetykach do włosów – szamponach czy odżywkach. Len wpływa również dobrze na łamliwe i kruche paznokcie. Jeżeli osoby, które mają problemy z cerą nie stosowały jeszcze lnu, najwyższa pora docenić jego właściwości. Len wzbogaca bowiem skórę o składniki odżywcze.
.
Opracowała Katarzyna Zarówna