Olej lniany sprzedawany jest głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Nazywany jest Olejem wigilijnym.

Linum_perenne_'Perennial_Flax'_(Linaceae)_flower

Kwiat lnu

Przyrządza się z jego dodatkiem takie potrawy jak kapusta, śledzie, surówki ale też można smażyć ryby, racuchy i inne. Olej lniany jest również wykorzystywany w celach leczniczych np. w chorobach przewodu pokarmowego, oparzeniach i do celów kosmetycznych.

Stosowany jest również do impregnacji drewna. Jak wynika z przekazów ustnych tradycja produkcji i zastosowania olejów tłoczonych na zimno na lubelszczyźnie sięga około 100 lat.

Cytaty z książki Hanny Szymanderskiej Polskie Tradycje Świąteczne potwierdzają wykorzystywanie oleju w żywieniu ludzi jako jedynej okrasy: „Ściśle post zachowywała prosta ludność; jeśli jedzono ryby – to tylko gotowane i przyprawiane nie masłem, a olejem z siemienia lnianego, konopnego, z orzechów, maku, rzepaku lub słoneczników.”

.

Opracowała: KB

Źródło: LINK

Komentarze