Olej lniany sprzedawany jest głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Nazywany jest Olejem wigilijnym.
Kwiat lnu
Przyrządza się z jego dodatkiem takie potrawy jak kapusta, śledzie, surówki ale też można smażyć ryby, racuchy i inne. Olej lniany jest również wykorzystywany w celach leczniczych np. w chorobach przewodu pokarmowego, oparzeniach i do celów kosmetycznych.
Stosowany jest również do impregnacji drewna. Jak wynika z przekazów ustnych tradycja produkcji i zastosowania olejów tłoczonych na zimno na lubelszczyźnie sięga około 100 lat.
Cytaty z książki Hanny Szymanderskiej Polskie Tradycje Świąteczne potwierdzają wykorzystywanie oleju w żywieniu ludzi jako jedynej okrasy: „Ściśle post zachowywała prosta ludność; jeśli jedzono ryby – to tylko gotowane i przyprawiane nie masłem, a olejem z siemienia lnianego, konopnego, z orzechów, maku, rzepaku lub słoneczników.”
.
Opracowała: KB
Źródło: LINK
Komentarze
Portal Smaki z Polski to inicjatywa na rzecz odrodzenia i popularyzacji polskiej kuchni. Publikujemy przepisy na polskie dania, porady dotyczące polskiej zdrowej żywności oraz cykle tematyczne mówiącej o historii polskiej kuchni od czasów dawnych Słowian po współczesne. Zajmujemy się również polskim rolnictwem i współpracujemy z kilkudziesięcioma producentami z całej Polski. Naszym partnerom zapewniamy nie tylko promocję w grupie docelowej, ale również możliwość sprzedaży ich produktów na naszej platformie sprzedażowo-zakupowej Naszryneczek.pl, która jest skierowana nie tylko do klienta indywidualnego, ale również instytucjonalnego.
Zajmujemy się również historią i kulturą Polski, współpracujemy z muzeami, teatrami oraz organizacjami trzeciego sektora. Nasz zespół liczy prawie 40 osób, a każda z nich ma unikatowe spojrzenie zarówno na Polskę, jak i na rodzime kulinaria. Wśród naszych członków na szczególną uwagę zasługują pisarz i dziennikarz Wiesław Kot, publicysta i pisarz Piotr Gajdziński, pisarz Witold Jabłoński oraz dziennikarka Joanna Włodarska.