Szczaw w języku niemieckim to suri, a w języku starofrancuskim surele co w obu językach oznacza po prostu kwaśny. Roślina ta była już używana w czasach starożytnych przez Egipcjan aby nadać potrawom kwaśny posmak.
Szczaw pochodzi z Europy Zachodniej i z Azji. Uprawia się go również w Egipcie czy Stanach Zjednoczonych. Szczaw znany był, jak już wcześniej wspomniałam w starożytności, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że starożytni znali i doceniali już wtedy jego lecznicze i zdrowotne właściwości. Dziś oprócz wiedzy na temat leczenia szczawiem często stosowany jest on w kosmetykach. W Polsce możemy spotkać aż 16 odmian tej rośliny, którą głównie wykorzystujemy w kuchni.
.
.
Właściwości szczawiu
Ta niepozorna roślina kryje w sobie wiele drogocennych składników. Starożytni Egipcjanie używali szczawiu aby łagodzić skutki niestrawności, ale również przy problemach z żołądkiem czy jamą ustną. Świeże liście szczawiu zawierają dużo witamin takich jak:witamina C, potas, fosfor czy wapń. Ponadto w homeopatii szczaw wykorzystywany jest głównie do leczenia grypy, astmy czy zapalenia oskrzeli. Szczaw pobudza trawienie, jest stosowany przy usprawnianiu pracy wątroby i woreczka żółciowego. Wykorzystuje się go na rany, ponieważ przyspiesza ich gojenie. Dodawany do syropów pomaga zwalczać kaszel. Jest również składnikiem wielu kosmetyków. Walczy z przebarwieniami i trądzikiem. Szczawiu można również używać do ujędrniania i rozświetlania skóry. Należy jednak pamiętać, że w szczawiu zawarte są szczawiany, które mogą odkładać się w organizmie. Nie należy również spożywać zbyt dużej ilości szczawiu, zwłaszcza w postaci zupy szczawiowej, gdyż może to być powodem biegunki i innych kłopotów żołądkowych.
.
W jaki sposób przygotowywać szczaw?
Oprócz wspomnianej już zupy szczawiowej szczaw można wykorzystać również do sałatek. Ciekawym pomysłem jest również połączenie smaku szczawiu z jajecznicą, co daje jej nieco cytrynowy i kwaskowaty posmak. Szczaw nadaje się także idealnie do mięs oraz jako przystawka np. z kozim serem lub można spróbować oryginalnego pomysłu na muffinki ze szczawiem. Szczaw również można zmielić i dodawać do mięs.
.
Katarzyna Zarówna