Nalewkę przygotowuje się na wiosnę lub jesień, kiedy pojawiają się młode pokrzywy. Wykonanie jej nie jest trudne. Wystarczy pójść na łąkę lub do lasu i wykopać korzenie.
Pokrzywa to nie tylko chwast. Na wsi od wieków traktowano ją z szacunkiem ze względu na właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych pomocnych m.in. przy leczeniu kamicy nerkowej i artretyzmu. Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach. Częste picie pokrzywowej herbatki podobno jest w stanie powstrzymać rozrost komórek nowotworowych.
.
Składniki:
- kilka korzeni pokrzywy
- 0, 5 l wódki
.
Sposób przygotowania:
-korzenie dokładnie oczyszczamy, kroimy na kawałki i wkładamy do butelki.
-zalewamy wódką i odstawiamy na dwa tygodnie.
-następnie filtrujemy przelewamy do butelki, którą kładziemy do piwnicy na minimum 3 miesiące.
.
Smacznego!
K.B.