Jaka wiśnia jest każdy widzi? Niezupełnie. Pierwsza wzmianka na temat naszej bohaterki pochodzi z roku 1500 p.n.e. O jej uprawie pisali również starożytni Grecy 1200 lat później. W starożytności wiśnię ceniono nie tylko z uwagi na jej niesamowity smak i przypisywane jej właściwości lecznicze, ale również z powodu dobrej jakości drewna. Jakie są jej właściwości oraz zastosowania?

Trudno rozstrzygnąć skąd pochodzi wiśnia. Czy jej domem jest Grecja, czy może jednak Daleki Wschód? Japonię nie przypadkiem określa się mianem Kraju Kwitnących Wiśni. To właśnie Japończycy zachwycili się pięknem naszej bohaterki i to aż do tego stopnia, że otoczyli wiśnie swoistym kultem.

Przyjmuje się, że wiśnia przybyła do Europy poprzez jedwabny szlak i dopiero wtedy postanowiła osadzić się w Grecji. Stamtąd wyruszyła na podbój Rzymu, a z Wiecznego Miasta ruszyła do reszty znanego świata – w tym do krain dawnych Słowian. W Brytanii była już 100 p.n.e., a  tereny Polski podbiła około X wieku (choć są świadectwa, że była hodowana już wcześniej). 

Dlaczego Japonię określa się Krajem Kwitnącej Wiśni? Na wyspie znajdziemy ją wcześniej – przy ulicach i autostradach, w ogrodach i na skwerach, w parkach i na deptakach. Wiśnia w Japonii zaczyna kwitnąć już w lutym (na południu), na północy zaś w marcu i kwietniu. W tym okresie właściwie cały kraj jest skąpany w jej niesamowitych liściach i kwiatach, pełen jej pięknego zapachu i trwa w oczekiwaniu na jej pełne smaku owoce. 

Mówi się, że w okresie dojrzewania wiśni Japończycy odzyskują siły witalne po zimie i wraz z naturą budzą się do życia. W gajach pełnych kwitnących drzew odbywają się spotkania towarzyskie, zabawy i tańce. Piękna tradycja, prawda?

Wiśnia posiada również swoją symbolikę – starożytne kultury widziały w niej symbol przemijania i kruchości życia. Nasza bohaterka jest symbolem pięknego i radosnego, lecz krótkiego życia. Owoce są symbolem mądrości oraz dojrzałego, nieco sędziwego, piękna.  

Drzewo wiśni jest drzewem kochanków, symbolizuje miłość i namiętność. 

.

Wiśnie – właściwości

Wiśnie to owoce, które świetnie działają na problemy związane z pęcherzem moczowym. Są znane i cenione, zarówno w medycynie ludowej jak i tej naukowej ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce. Warto również pamiętać, że są świetnym „środkiem nasennym”. 

Choć nasza bohaterka składa się w 85% z wody, to jest bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Co ciekawe, w Polsce smak wiśni zmienia się ze względu na porę dnia lub nocy. W ciągu dnia, po naświetleniu, wiśnie są słodsze. Nocą zaś nabierają kwasowości. Wiśnie hiszpańskie czy włoskie nie mogą się pochwalić takim osiągnięciem. 

Nasza bohaterka jest również stosowana w profilaktyce przeciwnowotworowej. Owoce zawierają sporą ilość przeciwutleniaczy (400mg/100g), dzięki czemu chronią organizm przed nowotworami oraz procesem starzenia się. Wszystko z uwagi na to, że neutralizują wolne rodniki. Wiśnie znalazły się nawet na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), liście produktów, które chronią organizm przed rakiem.

.

„(…) Zwiększając spożycie owoców i warzyw, szczególnie tych o wysokiej wartości ORAC, można znacząco podnieść poziom antyoksydantów w krwioobiegu nawet o 15-20 proc”.

dr Ronald Priori z The US Departament of Agriculture Research Service

.

To jednak nie wszystko. Jak już pisałam powyżej – wiśnie wspomagają również pracę serca. 

  • antocyjany zwiększają elastyczność naczyń włosowatych oraz wzmacniają i odtruwają serce. Ponadto korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych;
  • potas usuwa z organizmu nadmiar soli i dlatego ochronnie wpływa na serce. W 100 g wiśni mieści się aż 280 mg tego pierwiastka;
  • witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. W 100 g wiśni znajduje się 5 mg kwasu askorbinowego;
  • błonnik (pektyny) obniża poziom „złego” cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. 100 g wiśni zawiera aż 3 g błonnika;
  • garbniki i kwasy organiczne są zawarte w ogonkach wiśni. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie wywaru z ogonków wiśni w celu zapobiegania powstawaniu skrzeplin i zatorów w naczyniach krwionośnych;

Źródło: www.poradnikzdrowie.pl

.

Wiśnie – zastosowania

Zastosowań wiśni, co jasne, jest oczywiście bez liku. Można z nich robić kompoty, dżemy, konfitury oraz wiele innych. Ja najbardziej lubię surowe i kwaśne owoce prosto z drzewa. Z wiśni robi się również świetne desery oraz lody. Nie zapominajmy również o nalewkach oraz zupach!

Poniżej przepis na wiśnie w maśle i to sprzed 200 lat!

.

Wiśnie w maśle, receptura sprzed dwustu lat:

„Wiśnie smażone w maśle
Zrób wiązeczki z pięknych świeżych wiśni. Zrobione maczaj, sporządziwszy wolne ciasto przedniej mąki, wina, jaj i cukru, a potem smaż je prędko w maśle. Albo: Włóż do rondla kawałek masła, niech się rozpali, wsyp trzy małe łyżki piękne mąki, niech się upraży żółtko, wyłóż do donicy, nalej pięć łyżek wina, wbij całe jajo i dodaj tyle białka, aby miało przyzwoitą gęstość, potem wstaw to do ciepłej wody, aby nie schłódło, maczaj w tem wiśnie i smaż je w maśle.”

Via Kuchnia Staropolska

.

A Wy co robicie z wiśniami w swojej kuchni?

.

Klaudia Bąk

 

Komentarze