Kim są kwiatożercy?

Kwiatki

Nadszedł czas na kwiatożerców!

Byli już mięsożercy, birofile i jaskiniowcy. A kwiatożercy mają nawet swój internetowy Klub! Obok ziół i kwiatów warzyw, jadalne kwiaty ozdobne staja się coraz bardziej popularne. Nie tylko ze względu na swoje walory estetyczne i możliwość udekorowania nimi talerza ale również ze względu na oryginalny smak. Możliwość połączenia smaku i zapachu kwiatu z innymi produktami sprawia, że mamy okazje spróbować czegoś naprawdę wyjątkowego.

Jadalne kwiaty na talerzu

O jakie kwiaty możemy wzbogacić naszą codzienną dietę? Oczywiście najpopularniejszymi kwiatami są te, które są nieodłączną częścią warzyw czyli kwiat kalafiora czy brokułów Jednak są to tak bardzo popularne i znane warzywa, że ich kwiaty nie robią już na nikim żadnego wrażenia. Kwiaty ozdobne są tym, co nieznane w naszej kuchni. Co najważniejsze, popularne kwiaty wręczane na różne okazje mogą okazać się oryginalnym prezentem kulinarnym. Róże, azalie, aksamitki, goździki, stokrotki czy tulipany to tylko niektóre z jadalnych kwiatów, które są u nas dostępne. Oczywiście nie należy jeść kwiatów, które pochodzą z kwiaciarni. Mogą i na pewno zawierają chemikalia.

Gdzie zbierać kwiaty?

Kwiatki

Kwiaciarnia dla kwiatożercy to istny Czarnobyl!

1432350_729335141432350_72933514Jak już wspominałam kwiaciarnia jest najgorszym miejscem, w którym można kupować jadalne kwiaty. Kwiaciarnia jest dla nas jak kwiatowy Czarnobyl więc pod żadnym pozorem nie należy się tam stołować! Jakie miejsca są więc najbezpieczniejsze? Oczywiście te, które pochodzą z naturalnych i ekologicznych upraw, nasz ogródek również się do tego nadaje, o ile nie mają do niego dostępu zwierzęta i opryski. Zaufany sprzedawca a także dzikie łąki również może być źródłem jadalnych kwiatów.

Jak zbierać kwiaty?

Najlepsze kwiaty to te, które nie wyglądają na chore oraz te, które są w początkowym okresie rozwoju. Wtedy są najbardziej soczyste. Najlepiej zbierać je tuż przed przyrządzeniem potrawy.

Na co uważać?

Nie wszystkie kwiaty nadają się jednak do jedzenia i niestety wiele z nich jest trujących. Są to kwiaty bardzo popularne w naszych ogrodach chociażby azalie, irysy, rododendrony czy piękna konwalia. Lista kwiatów trujących, którymi nawet  nie możemy dekorować potrwa jest oczywiście o  wiele dłuższa. Alergicy powinni być szczególnie wyczuleni na to, jakie kwiaty będą spożywać. Jeżeli nie jesteś alergikiem nie zwalnia Cię to z obowiązku sprawdzenia czy kwiaty nie pochodzą z obszarów zagrożonych pryskaniem środkami chemicznymi, spalinami i odchodami zwierząt.

W Internecie można przeczytać książki o kwiatowych potrawach a także zapisać się do klubu kwiatożerców!

Dla portalu Smaki z Polski: Katarzyna Zarówna.

Komentarze