Choć wygląda niepozornie cykoria ma wiele zdrowotnych właściwości. Wykorzystywana jest też jako ważny składnik kawy zbożowej.
Cykoria znana była już w starożytności. Jednak uprawa jej rozpoczęła się końcem XIX w. w Belgii. Dzisiaj na szeroką skalę uprawiana jest w Europie Zachodniej. Z Belgii przywędrowała do Włoch, Francji, Hiszpanii, Anglii, Niemiec, Szwajcarii i wreszcie do Polski. Jest rośliną zimowa, w sprzedaży jest od listopada do kwietnia, czyli w okresie, kiedy mało jest świeżych warzyw. Śmiało więc możesz zrezygnować z małowartościowych o tej porze roku sałat na rzecz tej kruchej i delikatnej rośliny.
.
Co dobrego ma w sobie cykoria?
Jedząc ją zaspokajasz dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A i C, dzięki którym chronisz swój organizm przed infekcjami, przeziębieniami, a także w naturalny sposób wspomagasz odbudowę błon komórkowych skóry. Cykoria to także źródło manganu, który pomaga usprawniać metabolizm i przemianę tłuszczów, żelaza niezbędnego do wytwarzania hemoglobiny, potasu wspomagającego przemianę materii czy fosforu ważnego budulca kości i zębów.
Cykoria zawiera też beta-karoten, który pozytywnie wpływa na koloryt i zdrowie skóry. Warto po nią sięgać, bo zawiera mnóstwo cennych składników m.in. witamin i minerałów, jak sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten i witaminy B1, B2, C, kwas foliowy. Delikatną nutę goryczki wyczuwalną w smaku cykoria zawdzięcza dwóm składnikom: laktucynie i laktukopikrynie, które dodatkowo pobudzają apetyt i dobrze wpływają na wątrobę stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci. Cykoria ma duże działanie prozdrowotne – wpływa na tworzenie się czerwonych krwinek, usprawnia działanie przewodu pokarmowego (poprawia trawienie) i nerek.
.
Jak wybrać najlepszą cykorię?
Wybierając cykorię staraj się szukać jak najbielszych główek – zzieleniałe listki świadczą o tym, że warzywo zgorzkniało pod wpływem światła. Trzeba wiedzieć, że cykoria uprawiana jest bez dostępu światła, dzięki czemu zawdzięcza swój kolor i smak. Na nasze stoły trafiają jedynie główki kwiatu o średnicy ok. 3-4 cm i długości do 15 cm. Im mniejsza główka i bardziej przylegające listki – tym smaczniejsza i wyrazistsza w smaku. Dziko rosnąca cykoria jest zielona – przypomina wyglądem sałatę.
.
Jak przyrządzać cykorię?
Cykoria w kuchni może występować w dwojakiej roli – jako głównego składnika potrawy, jak i dodatku. W tej pierwszej, rewelacyjnie sprawdza się jako baza do prostej, ale smacznej zupy, tak chętnie jadanej przez londyńczyków. W roli dodatku cykoria najczęściej sprawdza się w sałatkach. Jej lekko gorzkawy smak rewelacyjnie komponuje się z orzechami, octem balsamicznym, cytryną i jabłkami. Nie gorzej smakuje w towarzystwie innych warzyw, a także owoców morza. Cykoria doskonale smakuje również podawana na ciepło. Zapieczona pod beszamelem może stać się ciekawym dodatkiem niejednego obiadu. Serwowana na imprezie jako zakąska z sosami (czosnkowym, warzywnym, czy majonezowym) potrafi rozbudzić apetyt na danie główne.
Przed zjedzeniem należy ją opłukać w zimnej wodzie, oczyścić z wierzchnich liści i wyciąć gorzki głąbik. Najczęściej jadamy ją na surowo – w sałatkach. Zwarte główki są lepsze do zapiekania, ale do sałatki dobre są luźniejsze. Listki muszą być jędrne, chrupiące i bez śladu brązowych plamek.
.
Opracowała Katarzyna Zarówna