Ludzie decydują się na stosowanie diety wegetariańskiej z wielu powodów. Jednymi kierują względy ideologiczne, drudzy uważają że spożywanie mięsa jest niezdrowe. Należy być świadomym, że dieta wegetariańska oprócz zalet ma również swoje wady.

Kilka słów o wegetarianizmie

Istnieje wiele typów wegetarianizmu. Za najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia uznaje się jego najmniej restrykcyjne formy, takie jak semiwegetarianizm (ograniczenie spożywanie mięsa w diecie, głownie czerwonego) oraz laktoowowegetarianizm (odmiana przyzwalająca na spożywanie jaj oraz mleka i jego przetworów).

Weganizm jest jednym z najbardziej rygorystycznych typów wegetarianizmu. Weganie ze swojego jadłospisu wykluczają produkty pochodzenia zwierzęcego np. mięso, mleko produkty mleczne, jaja, miód i żelatynę. Taki sposób żywienia może prowadzić do niedoborów zwłaszcza witaminy B12 i żelaza.

Jak już wspomniałam nieprawidłowe stosowanie diety wegetariańskiej może mieć negatywne skutki zdrowotne. Wegetarianie stosujący źle zbilansowaną dietę, są narażeni na niedobór składników odżywczych tj. witamina B12, witamina D, żelazo, wapń oraz pełnowartościowe białko. W konsekwencji może rozwijać się niedokrwistość, zaburzenia miesiączkowania, niedożywienie białkowe czy osteoporoza.

Warto podkreślić, że osoby na diecie wegetariańskiej spożywają więcej węglowodanów złożonych (ciemne pieczywo, kasze, makarony) oraz warzyw w porównaniu z osobami stosującymi tradycyjną dietę. Produkty te są źródłem błonnika pokarmowego, którego spożywanie w odpowiednich ilościach zmniejsza ryzyko zaparć i hemoroidów. Ponadto wegetariański sposób żywienia dostarcza znaczne ilości witaminy C i karotenoidów oraz ogranicza podaż cholesterolu.

Odpowiednie stosowanie diety wegetariańskiej może zatem chronić m.in. przed rozwojem otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego czy hipercholesterolemii. Warunkiem jest dostarczenie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych i odżywczych.

.

dietetyk Patrycja Sankowska

Zapraszam na moją stronę Diet-Coaching

Komentarze