Naukowcy twierdzą, że to jedyna dieta, która zgodna jest z funkcjonowaniem naszego organizmu i wręcz zakodowana w genach to dieta paleo. Opiera się ona na prostych składnikach czyli żywności nieprzetworzonej, która doskonale rozumie ciało człowieka.

Powrót do korzeni to powrót do naturalnie zdrowej i prawdziwej żywności. Czy jednak dziś stosowanie takiej diety jest w ogóle możliwe?

Jak się nie ma co się lubi…

Dieta kojarzy się nam zazwyczaj z traceniem zbędnych kilogramów i oczyszczeniem organizmu. Jednak dieta paleo nie ma z odchudzaniem nic wspólnego. Nasi przodkowie mieszkający w jaskiniach jedli to, co nie uciekało przed nimi zbyt szybko oraz to, co udało im się zebrać . Ryby, zwierzyna łowna a także dary lasów i pól były podstawą żywienia. Wiele produktów, które obecnie spożywamy jest dla naszego organizmu trująca ponieważ – jak zakłada paleo- nie jest on genetycznie przystosowany do przyjmowania sztucznych składników.

Trucizna w jedzeniu

Ludzie pierwotni

Nie wszystkie roślinne pokarmy są dla nas zdrowe

Dieta jaskiniowców zakładała jedzenie produktów naturalnych a przede wszystkim bogatych w składniki odżywcze. Obecnie uzupełnia się ją o produkty regionalne, które również wytwarzane są z prostych ale zdrowych i naturalnych składników. Czego należy więc unikać? Przede wszystkim zbóż, roślin strączkowych, większość olejów roślinnych, cukrów przetworzonych ale również nabiału. Przy wyborze mięsa musimy kierować się tym czy zwierzęta karmione były trawą a nie sztucznymi paszami a jeść należy te części, które są bogate w wartości odżywcze czyli wątrobę oraz serca. Wybierając warzywa trzeba pamiętać o szpinaku i rokoli. Najlepszym uzupełnieniem diety paleo jest przyjmowania witaminy D podczas ruchu na świeżym powietrzu.

.

Katarzyna Zarówna

Komentarze