O odmianach gruszek, ich uprawie oraz sposobach wykorzystania tego owocu w kuchni opowiada Maria Krzysztofa Najda, właścicielka ekologicznego gospodarstwa Eko-Raj.

.

Jakie wyróżniamy rodzaje gruszek?

W naszym sadzie uprawiamy wczesne Lipcówki oraz Paryżanki – stara odmiana gruszek, należących do tradycyjnych, czyli uprawianych przed rokiem 1950. Poza tym posiadamy 20-arowy sad z nowszymi odmianami, jak choćby Concordy.  Dodatkowo w naszym sadzie rosną gruszki o regionalnej nazwie Józefinka, które również należą do odmian tradycyjnych, a także Faworytki owocujące w lipcu.  849124_98919334

Odmian jest znacznie więcej, ale te są mi najbardziej bliskie. Poza tym bardzo dobrą odmianą przydomową jest Konferencja, gdyż nie wymaga zbyt wiele pracy. Smaczną gruszką jest również tzw. szarówka, która bardzo dobrze nadaje się do przetworów.

Czy różnią się od siebie poszczególne odmiany?

Przede wszystkim aromatem, wielkością, zapachem, smakiem oraz oczywiście porą dojrzewania. Niektóre gruszki dojrzewają w lipcu i sierpniu, ale są również odmiany zimowe. Taką odmianą są Paryżanki, które świetnie się przechowuje aż do Bożego Narodzenia, a niekiedy i dłużej.

Większość gruszek jest bardzo słodka, ma szarą skórkę i łatwo się nimi nasycić, w odróżnieniu od jabłka, choć zdarzają się odmiany o kompletnie innym smaku.

Po czym poznać dobrą gruszkę?

Niektóre gruszki są kamieniste, tzn. kiedy je jemy wyczuwamy w środku kamienie. To zła cecha gruszki. Natomiast jeśli są jakby „płynne” w środku wtedy wiemy, że jest dobra

Czy trudno uprawia się gruszki?

Grusze są łatwiejsze w uprawie od jabłoni, ale gorzej się przechowują. W dodatku jeśli jest bardzo dużo słońca gruszki po zbiorze szybko się psują.

438209_76982746W jaki sposób przechowywać gruszki?

Ogólnie owoce przechowuje się w chłodnym i wilgotnym miejscu. W przechowalaniach gruszek zraszamy podłogi, by utrzymać odpowiednie nawilżenie powietrza i wtedy mogą długo stać, i czekać na wykorzystanie.

W domu małą ilość można oczywiście przechowywać w lodówce. Jesienią dopóki nie ma przymrozków możemy je przechowywać na balkonie. Pamiętajmy, żeby gruszek nie wystawiać na słońce.

Jakie danie z gruszek poleca Pani naszym czytelnikom?

Jest wiele możliwości wykorzystania gruszek w kuchni. Bardzo smaczne są wszelkiego rodzaju przetwory. Możemy dodać do nich cynamon lub goździki. Poza tym gruszki, prędzej przyprawione octem, podawane są do mięs. Polecam również ciasta z tych owoców!

Dodatkowo ciekawostka: małą gruszkę wsadzamy do butelki, która nie ma zbyt szerokiej szyjki. Następnie rośnie w środku i kiedy jest już dojrzała odrywamy z drzewa i zalewamy wódką na bazie gruszki. Takie rarytasy można dostać przykładowo w Austrii.

.

Rozmawiał Dawid Brandebura

Komentarze