Przy okazji zamieszania z embargiem na polskie owoce i warzywa jabłka zyskały 5 minut sławy. Stwierdziłam, że tę okazję trzeba wykorzystać by przedstawić ich cenne właściwości i dobroczynny wpływ na organizm.  


Swój smak jabłka zawdzięczają kwasom: jabłkowemu i cytrynowemu oraz cukrom, które są łatwo przyswajalne. Natomiast ich wartość odżywcza zależy od odmiany. Mimo że charakteryzują się kwaskowatym smakiem, mają zdolność odkwaszania organizmu, gdyż zawierają wiele zasadowych soli mineralnych. Wśród minerałów zawierają potas oraz żelazo. Jabłka zawierają też wiele witamin. Zwłaszcza witamina C zasługuje na podkreślenie. Przyda się wszystkim, ponieważ wzmacnia ona układ odpornościowy.

.

Witamina C

Najwięcej jest jej pod skórką, dlatego dobrze jest zjadać jabłka surowe lub gotowane czy też  pieczone – ale ze skórką. Dzięki temu nie utracimy zbyt wiele cennych witamin, bo przecież  każda obróbka termiczna powoduje częściową ich  utrat. Wspomniana wcześniej witamina C bierze również udział w metabolizmie, zapewnia młody wygląd skórze, przeciwdziała jej wiotczeniu.

Wspólnie z witaminą PP zapobiega powstawaniu podskórnych wysięków i pajączków.  Nie wszyscy jednak mogą spożywać surowe owoce i warzywa. Niektóre schorzenia nie pozwalają na to.

.

Pektyny

W skórce jabłka znajdują się ogromne ilości pektyn, które potrafią oczyszczać nasz organizm z trujących substancji, dlatego są szczególnie polecane dla palaczy papierosów, osób mających w pracy styczność ze szkodliwymi substancjami i dużą ilością spalin. Dobroczynne pektyny działają w ten sposób że: „sprzątają” nasz organizm, neutralizują toksyczne substancje, a także zmniejszają wchłanianie cholesterolu chroniąc przed zawałem i miażdżycą.

Do ich korzystnego wpływu zalicza się również regulację perystaltyki jelit i zapobieganie zaparciom. Jabłka neutralizują toksyczne substancje, obniżają poziom „złego” cholesterolu i wspomagają prawidłowe trawienie.

Działają także moczopędnie, dzięki czemu mogą zmniejszać obrzęk nóg, oraz poprawiają pracę wątroby, wzmacniają mięśnie, serce i  układ odpornościowy.

Są zalecane również w diecie redukcyjnej. 100 g owoców dostarcza jedynie 30-50 kcal, więc to dobre owoce na odchudzanie. Jednak i tu przyda się zdrowy rozsądek. Jabłko to dość słodki owoc, który zawiera wiele cukrów. Przy zdrowym odżywianiu można zjadać nawet 300 g tego owocu, ale przy diecie redukcyjnej już  jedynie 150 g. Większa ilość nie pozwoli nam schudnąć.

ApplesTe zdrowe owoce nie tylko pomagają nam schudnąć, ale również ułatwią przyswajanie wapnia przez organizm przez co wzmacniają paznokcie, włosy i zęby. W starych zapiskach możemy znaleźć informacje, że nasze prababcie wspomagały się w walce z osteoporozą w ten sposób że spożywały codziennie 2 jabłka i wypijały szklankę mleka lub maślanki. Oczywiście  nie jednocześnie tylko w pewnych odstępach czasowych ale w ciągu jednego dnia. Skoro nasi przodkowie już o tym wiedzieli to może warto spróbować? Zamiast suplementować się uporczywie, spróbujmy powrócić do tradycji. Ponadto, twarde jabłka są dobre do ćwiczenia naszych dziąseł, które dzięki gryzieniu wzmacniają się. Trzeba jednak  pamiętać, że po umyciu zębów nie należy już zjadać jabłek, gdyż cukier w nich zawarty sprzyja próchnicy.

.

Jabłka w medycynie ludowej

Jabłka od lat są stosowane w medycynie ludowej jako lekarstwo na bóle stawów. Lecznicze zastosowanie mają również skórki z jabłka. Ugotowana z nich herbatka działa dezynfekująco i likwiduje stany zapalne w jamie ustnej i gardle. Można także pokusić się o próbę samodzielnego przygotowania  octu jabłkowego.

Znamy w chwili obecnej ponad 10 000  odmian jabłek. Różnią się one  kolorem, kształtem, smakiem, zawartością soli mineralnych. Wszystkie jednak są godne polecenia. Wśród tylu odmian przecież każdy wybierze coś dla siebie.

Jabłka dostępne są w przyzwoitych cenach, bardzo dobrej jakości i w bardzo szerokim asortymencie. Korzystajmy wszyscy z tego. Nam będzie smakowało i przyniesie wiele korzyści naszemu organizmowi a producentom owoców, których dotknęły restrykcje polityczno- gospodarcze może trochę pomoże. A tak na marginesie pokusić się warto o refleksję, że w wielu krajach serwowane są ostatnio jabłka, ale nigdzie nie są one tak smakowite jak w Polsce. Każdy kraj ma swój owoc, który tylko tam smakuje najlepiej i niepowtarzalnie: tak jak banany proste na Teneryfie, melony w Turcji i Grecji, figi w Chorwacji, papryka i słonecznik na Węgrzech, śliwki w Czechach itd. Jednak jabłka i truskawki u nas smakują najlepiej !

 . 

Grażyna Gorzkowska- Urbaniak

DietaMed

Komentarze