Orzech

Orzechy dodajemy do wielu świątecznych dań albo jemy je same!

Skąd ten Jacek?

Już w I w.n.e o orzechu wspomina Pliniusz Stary. W Polsce, orzech włoski pojawił się za sprawą zakonników, którzy uprawiali go w swoich ogrodach. Prawdopodobnie przywiózł go św. Jacek.  Orzech zasadzony przy klasztorze, na ziemiach sandomierskich świetnie się przyjął a miejscowi nazywali nowe rośliny właśnie jackami. W naukowej nazwie Juglans regia człon juglans wywodzi się z łaciny jovis glans („orzech Jowisza”), a regia oznacza „królewski”.

Wszystko czego potrzebujesz jest w orzechu

Królewski orzech ma w Polsce i na świecie wielu wielbicieli. Ci, którzy cenią go za jego zdrowotne walory mają rację. Po pierwsze armia witamin, która dostarczana jest do naszego organizmu a wśród nich witaminy z grupy B oraz witamina E. Włoskie przysmaki obniżają tzw. zły cholesterol, dobrze wpływają na układ krążenia a także wspomagają pamięć, koncentrację i wzmacniają serce. Przeciwutleniacze, których w orzechach nie brakuje chronią organizm przed skutkami starzenia się. Podobno wystarczy tylko 7 orzechów dziennie aby wszystkie zmarszczki zdusić w zarodku.

Warto wiedzieć

Orzechy zawierają sporo tłuszczu, więc nie przesadzajmy z ich jedzeniem, jeżeli mamy skłonności do tycia. Nie przechowujmy ich zbyt długo – mogą zjełczeć. Amerykańscy naukowcy – jeżeli istnieją- wykazali, że spożywanie orzechów przez mężczyzn wpływa korzystnie na ich nasienie.

Dla portalu Smaki z Polski: Katarzyna Zarówna.

Komentarze