Ten przepis pochodzi z publikacji Państwa Lisów z Grodziska Żmijowiska, ale przecież wiemy, że bryjka to również współczesne danie. Wystarczy pojechać na Podhale, by dowiedzieć się, że jest to regionalna potrawa mączna, a jej współczesny przepis kojarzy się z XIX wiekiem.
Bryjkę przyrządzało się – w wersji podstawowej – gotując w osolonej wodzie mąkę. Kiedy po około półgodzinnym gotowaniu bryjka się zagęściła wykładano ją do miski rozcierając ją na całej powierzchni i okraszano dostępnym tłuszczem: słoniną, olejem lnianym, smalcem – rzadziej masłem. Czasami podczas gotowania dodawano maślankę lub serwatkę a nawet mleko.
O bryjce śpiewano:
Jo tyz przecie
ślubnego miłujem,
na rano i wiecór
Bryjke mu gotujem
Kie se bryjki poje
popije zyntycy
do roboty krzepki
i figlów mu sie kce
.
Składniki
- 0,5 litra wody
- 0,2 kg mąki jęczmiennej lub pszennej
- sól
- tłuszcz zwierzęcy – słonina lub boczek
.
Sposób przygotowania
Do wrzącej osolonej wody wsypujemy mąkę, tyle, aby masa miała gęstość śmietany. Rozcieramy dokładnie mątewką, tak aby nie powstały grudki. Gotujemy około 15 minut. Gotowe danie wykładamy na misę i polewamy skwarkami.
,
Smacznego
Opracował: DB
Źródło: Hanna i Paweł Lisowie, „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”
Foto pochodzi ze strony: www.radiokrakow.pl