Masło jest  tłuszczem jadalnym w postaci zestalonej. Otrzymywane jest ze śmietany mleka krowiego, koziego, a także owczego. Masło wyrabia się w urządzeniach zwanych maselnicami. Podobnie jak niektóre inne tłuszcze, masło niewłaściwie lub zbyt długo przechowywane jełczeje. Zjełczałe masło nie powinno być używane.

W celu wydłużenia czasu przechowywania mrozi się je, przechowuje w lodówce lub – obecnie coraz rzadziej – konserwuje solą. Innym sposobem przedłużenia trwałości jest przechowywanie bez dostępu powietrza – zanurzone w wodzie.

Każdy może przygotować swoje masło ze składników takich jak chce.

Dziś mamy dla was przepis na masło po słowiańsku. Przekonajcie się sami jak smakuje.

.

Składniki

  • 1 litr  śmietany (uwaga: śmietany zbieranej z mleka wiejskiego – nie ze sklepu!)

.

Sposób przygotowania

Do wysokiego glinianego naczynia (może to być zwykły słoik, tylko jak to wygląda?) wlewamy śmietanę i „mątewką” ubijamy około 1 godziny. Po tym czasie powinny wytracić się grudki tłuszczu; łyżką zbijamy je w jedną bryłę, przekładamy do zimnej wody i dalej wygniatamy, aby wypłukać resztkę maślanki.

Czas ubijania mątewką i ilość otrzymanego masła zależy od tego, jak tłustą mamy śmietanę!

.

Smacznego!

Opracował: JNG

Źródło: Hanna i Paweł Lisowie, „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”

Komentarze