Kuchnia kurpiowska 

Kuchnia kurpiowska jest prosta i naturalna. Cechuje się bardzo wyraźnymi i ostrymi smakami. Do wielu potraw dodaje się tu sok z kiszonej kapusty, chrzan i ćwikłę. Potrawy są dość ciężkostrawne. Dominuje ziemniak, kasza i mięso. Wszystko polane jest zwykle dużą ilością tłuszczu z cebulką lub skwarkami. Spore znaczenie dla smaku ma sposób przechowywania produktów i przyrządzania potraw. Dawniej żywność, przechowywaną w ziemiankach, konserwowano za pomocą solenia i wędzenia. Gotowano zaś na tradycyjnej kuchni węglowej opalanej drewnem, i tak przyrządzone dania miały najwięcej aromatu. Pożywienie Kurpiów było skromne, a nawet ubogie. Gospodarstwa puszczańskie były w dużej mierze samowystarczalne. Podstawowym składnikiem większości potraw była mąka, którą uzyskiwano ze zboża uprawianego we własnych gospodarstwach. Ponadto na terenach puszczy wielu mieszkańców trudniło się bartnictwem, dlatego też do wielu dań dodawano miód. Fafernuchy na terenie Puszczy Białej pieczone są od wielu lat.

W kuchni kurpiowskiej znajdziemy kasze, przede wszystkim gryczaną i jaglaną. Ziemniaki również często wykorzystuje się w przepisach kurpiowskich. Kapusta i grzyby to dary lasy, które obecne są także w tej kuchni. 

Potrawy kuchni kurpiowskiej

Rejbak– (terciek, kartoflak, kugiel) to nic innego, jak duży placek ziemniaczany, pieczony z mięsem. Potrawa została przejęta przez Kurpiów z kuchni żydowskiej, w której nosi nazwę kugel i jest rzecz jasna przygotowywana w wersji koszernej.

kuchnia kurpiowska

Rejbak to potrawa z ziemniaków

 

Kasza z bursztynkami- kasza jaglana z kawałkami przypieczonych skwarek

Kasza rżana-  kasza z żyta, dodawana np. do potrawy z kiszonej kapusty.

Kluski z tartych ziemniaków – kluski z wyciśniętych surowych ziemniaków zmieszanych z gotowanymi kartoflami, mąką i solą. Gotuje się je w wodzie i polewa słoninką.

Fafernuchy- to ciastka z marchewką, ziołami i pieprzem. Nazwę swoją zawdzięcza białym kulkom wytwarzanym przez roślinę o nazwie wełnianka, która gęsto porasta niedostępne bagna, otaczające wsie na tym obszarze.

.

Fafernuchy

Fafernuchy to ciastka z marchewką, ziołami i pieprzem.

.

Psiwo kozicowe –  jest to typowy kurpiowski napój niskoalkoholowy. Robi się go z jagód jałowca, szyszek chmielowych i miodu, a podaje w dobę po nastawieniu, przez co ma bardzo niską zawartość alkoholu. Podobno mogą go pić nawet dzieci. Niektórzy twierdzą, że nazwa piwa wzięła się od koni, zwanych kozicami, które były poganiane za pomocą biczów skręconych z młodych jałowcowych pędów.

.

Opracowała Katarzyna Zarówna

 

Komentarze