Obecnie znajdujemy się w tygodniu 19. Mamy maj, co prawda pogoda dzisiaj nam o tym nie przypomina, jednak patrząc na drzewa i krzewy widać, że wiosnę mamy już na całego. Wiąże się z tym coraz większa różnorodność owoców i warzyw, dzięki czemu możemy zacząć urozmaicać dania w naszej kuchni.agrest 2

 

Agrest

Jednym z wg mnie najciekawszych owoców jest agrest, który pojawia się zwykle pod koniec maja. Występuje powszechnie w całej Polsce, szczególnie na małych działkach. Często ludzie nie wiedzą co z nim robić, choć zastosowań ma wiele. Na początku omówmy jego właściwości zdrowotne.

 

Właściwości zdrowotne

Agrest jest jednym z najzdrowszych owoców. Wzmacnia i ujędrnia mięśnie, wyostrza myślenie pomaga przy zaparciach, ma działania moczopędne, przez co jest dobry na trawienie, obniża poziom cholesterolu. Ponadto redukuje kwasowość organizmu, wzmacnia wątrobę i płuca. Polecany jest dla osób ciepiących na artretyzm.

Co więcej najnowsze badania wskazują, że kwas bursztynowy zawarty w agreście ma właściwości eliksiru mdłości. Pary próbujące zajść w ciąże powinny jeść agrest, gdyż zwiększa on płodność.

Owoce zawierają witaminę C, B1 i A oraz minerały takie jak: wapń, fosfor, magnez i żelazo.

 

stara kuchniaKuchnia

W kuchni świetnie sprawdza się nie tylko jako deser, lecz można stanowić ważny dodatek do dań mięsnych lub ryb jak np. grillowana makrela z sosem agrestowym. Popularne są również nalewki, które świetnie rozgrzewają w okresie zimowym. Innym zastosowaniem jest zrobienie z owoców dżemu lub powideł, które możemy długo trzymać w naszej domowej spiżarni. Świeży agrest nadaje się do kruchego ciasta. Warto spróbować również soku, który stosuje się w dietetycznych kuracjach przy zaburzeniu procesu przemiany materii. Z agrestu przygotowujemy zupy i kremy, które idealnie smakują w ciepłe dni.

 

Maj

Produkty sezonowe w maju:

Owoce: agrest, czereśnie, gruszki, jabłka, rabarbar, truskawki.

Warzywa: bób, brukiew, burak ćwikłowy, botwina, cebula, cebula dymka, czosnek, fasola, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, białą kapusta, czerwona kapusta, marchew, ogórek, pietruszka, pomidor, por, rzodkiewka, rukola, sałata, seler, szczaw, szpinak, szparagi, topinambur, ziemniak, orzechy włoskie, orzechy laskowe, pieczarki.

.

Dawid Brandebura

Komentarze