Aronia

Baner zaprojektowany przez Magdę Gajdzińską specjalnie dla portalu Smaki z Polski

Naleśniki są szybkim i prostym sposobem na pyszny i ciekawy obiad. Te tradycyjne podawane są zazwyczaj na słodko a nasze naleśniki dodatkowo zostały wyposażone w broń przeciwko toksynom i chorobom! Redakcja Smaków z Polski przygotowała bowiem naleśniki z konfiturą z aronii. Po usmażeniu naleśników można posmarować je konfiturą i dodatkowo posypać cukrem pudrem. W połączeniu z nieco kwaśnym smakiem aronii słodkie naleśniki stają się naprawdę doskonałym sposobem na urozmaicenie rodzinnych podwieczorków! Spróbujcie sami jak podczas jesiennych dni wydobyć dzięki naleśnikom prawdziwy smak aronii.

Naleśniki przygotowaliśmy dla dwóch osób. Nasz sprawdzony przepis nie trzyma się sztywno ustalonych reguł, dlatego wszystkie składniki przygotowujemy i mieszamy ze sobą ‘na oko’. Podane proporcje mogą się zmieniać w zależności od konsystencji ciasta.

Składniki

  • Mleko: 1,5 szklanki
  • Mąka tortowa: 2 szklanki
  • Olej
  • Jajka: 2
  • Szczypta soli
  • Cukier: 1 łyżka
  • Konfitura z aronii

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy mleko i dodajemy uprzednio umyte jajka. Dosypujemy szczyptę soli i cukier. Wszystkie składniki mieszamy używając trzepaczki aż do powstania piany. Wsypujemy mąkę i również mieszamy. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dolewamy mleka, jeżeli zbyt rzadkie wsypujemy mąkę. Do przygotowanego ciasta wlewamy 5 łyżek oleju, żeby nie używać go na patelni. Wtedy naleśniki nie będą zbyt tłuste. Na patelnię wlewamy kropelkę oleju i czekamy aż się rozgrzeje. Na rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto i rozprowadzamy aby ciasto uzyskało okrągły kształt. Usmażone naleśniki smarujemy konfiturą z aronii!

Konfitura z aronii oraz wszelkie inne lokalne przetwory z aronii już niedługo do kupienia w naszym sklepie!

Smacznego!

Zobacz co jeszcze można zrobić z aronią: Tydzień Aronii.

Nie zapomnij też sprawdzić nasze felietonyprzepisygalerię i nie zapomnij rzucić okiem na nasz kalendarz!

 

Komentarze